Patru înecați în cel mai aglomerat weekend pe Litoral. Punctul din care marea devine mortală
Doi copii și doi adulți și-au pierdut viața la malul mării în acest weekend, cel mai aglomerat din acest sezon, cu peste 80.000 de turiști.
Autoritățile le atrag atenția tuturor să nu ignore steagurile arborate chiar și atunci când văd o mare calmă, pentru că în adânc se formează curenți puternici, extrem de periculoși.
La doar 25 de metri de mal, marea poate fi mortală și pentru înotătorii experimentați, spun salvamarii.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Victime la Costinești și în nordul litoralului
Patru oameni au pierit la malul mării în acest weekend, în nordul litoralului și la Costinești: doi băieți de 12 și 14 ani, un tânăr de 19 ani și un bărbat de 60 de ani.
Un alt adolescent de 14 ani este în comă la Spitalul Județean din Constanța. Marea fără valuri este foarte periculoasă în adâncuri, din cauza curenților, atrag atenția salvamarii.
Și astăzi la Eforie, curenții reușeau să întoarcă valurile care se spărgeau de diguri. Un turist nu ar avea șanse de supraviețuire dacă ar ajunge în astfel de zone.
Nicolae Zdrerea, salvamar: "Dacă ne uităm acum la mare, momentan este liniștită, nu sunt valuri, dar între ape sunt acei curenți care te pot trage către larg, iar atunci când intervine oboseala și starea de panică se poate ajunge la înec."
Bărbat: "Se simte, mai ales după ce treci de geamandură. Geamandura este cam zona limită, nici eu nu mă aventurez foarte mult, se simt anumiți curenți reci. Te duci, nu știi unde te duci și la un moment dat intri în panică."
Alt bărbat: "Da, trag în larg, sunt reci. Te trag în larg așa, mă trage pe mine la o sută și ceva de kilograme, dar pe unul mai subțirel."
Mesajul salvamarilor pentru turiști
Salvatorii vă recomandă ca în momentul în care ajungeți pe plajă să identificați un foișor al salvamarilor.
În funcție de steagul arborat, veți ști care sunt pericolele. Atunci când flutură doar un steag roșu cu galben, sunteți atenționați că plaja este supravegheată de salvamar. Dacă pe lângă acest steag mai este atașat încă unul galben, atunci este pericol să înotați. Iar când apare steagul roșu, nu aveți voie să intrați în apă.
De altfel, cei care au probleme medicale nu trebuie să intre în mare după ore întregi de expunere la soare.
Alexandru Zdrerea, șef sector salvamar Mamaia: "Pentru cei cardiaci, recomandarea este să nu stea în soare și să nu intre brusc în apa mai rece decât este afară. Și o altă recomandare, aș sfătui părinții să își supravegheze copiii, să nu îi lase să intre singuri în apă."
Anul trecut, pe litoral, 17 oameni și-au pierdut viața în mare.