Turişti salvaţi în ultima clipă din Marea Neagră. Unul dintre ei l-a lovit pe salvamar

Ultima actualizare: 26-06-2019 19:41

Este alertă pe tot litoral din cauza vântului şi a curenţilor puternici, iar salvamarii au arborat steagul roşu, care interzice scăldatul.

Chiar şi aşa, zeci de turişti, printre care şi mulţi copii, au fost scoşi în ultimul moment din mare. Doi dintre ei, sunt şi la această oră, la spital. Din păcate, a fost înregistrat şi un incident violent. Un salvator a fost lovit cu piciorul de un turist, pe care îl rugase să iasă, din marea periculoasă.

Salvamarii din Eforie au reușit să prindă, în ultimul moment, un copil dus în larg de curenţi. Băiatul era dincolo de geamandură şi abia mai stătea la suprafaţă.

Secevente similare s-au petrecut, astăzi, pe tot litoralul.

Încă de dimineaţă este un adevărat război între salvamari şi turiştii din Eforie Nord, deşi este arborat steagul roşu care interzice scăldatul salvamarii au marcat zonele periculoase cu balize dar turiştii vor să facă baie fix în aceste locuri. În doar câteva ore au fost savati şase copii doar în zona plajei eforie.

Spre amiază, când unii dintre turişti au început să fie afectaţi şi de alcoolul băut pe plajă, misiunea salvamarilor a fost şi mai grea.

Turistul din imagini a fost avertizat şi scos din valuri de şase ori în câteva zeci de minute. De fiecare dată, salvatorii i-au explicat riscurile dar el a făcut tot ce a dorit.

Mădălin, salvamar: "Am insistat să-l scoatem afară. Văd, acum, că iar a intat în apă. Tot insista să nu ne asculte... Aşa este toată lumea. Ne certăm, încercam să le explicăm. Este băut, da. Beau, se duc, se cred nu ştiu cine...”

În timpul unei misiuni similare, un salvamar a fost bătut de cel pe care a vrut să îl ajute.

Florin Alexandru, salvamar: "Avem steagul roşu arborat, valurile erau foarte mari şi un turist era cu copilul trecut de geamandură. Cred că nu judeca... aruncă copilul dincolo de geamandură, în larg curenţii fiind puternici. L-am luat, am sărit după copil, l-am adus la mal şi drept răsplată am primit un picior în burtă."

George Cojocaru, șef sector salvamar Eforie: "Steagul roşu este arborat. Oamenii nu ne ascultă. În condiţiile astea cu siguranţă se vor găsi şi victime. Curenţii subacvatici trag oamenii spre larg. În acel moment nu mai pot avea control, intervine pericolul.. din păcate acum avem nişte copii deci putem să-i găsim responsabili direct pe părinţii lor."

Iluziile care îi fac pe turiști să își riște viața

 

De la începutul sezonului estival, patru turişti şi-au pierdut viaţa în mare. Iar astăzi, un copil şi un bărbat au ajuns la spital după ce au fost la un pas să se înece.

Potrivit salvamarilor, marea va rămâne periculoasă din cauza curenţilor puternici şi în zilele următoare.

Chiar dacă vântul a mai slăbit din putere şi nu mai sunt valuri mari, turiştii trebuie să fie atenţi la curenţii puternici.

Acest pericol ascuns apare de obicei a doua zi după fiecare futună intensă.

Turiştii au impresia că sunt în siguranţă şi că apa îi poartă spre mal dar - în realitate - curenţii, cu o mişcare centrifugă, îi trag în adânc.

Într-o astfel de situaţie periculoasă, şansele de supravieţuire sunt minime.

Salvamarii avertizează că nici măcar înotătorii profesionişti nu pot face faţă riscurilor. Tot ei le recomanda turiştilor să nu se avânte în larg dincolo de geamandură.

Dacă veniţi la mare, fiţi foarte atenţi - aşadar - la semnalizarea de pe plajă şi la steagurile pe care le arborează salvamarii în fiecare dimineaţă

Steagul roşu şi galben înseamnă că zonele de îmbaiere sunt supravegheate de salvamari.

Un steag roşu-galben împreună cu un alt steag galben le atrage atenţia turiştilor ca înotul nu este recomandat.

Steagul roşu-galben alături de un alt steag roşu interzice scăldatul din cauza pericolelor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO