Patronul Hexi Pharma, audiat la Parchetul General. Dan Condrea a venit insotit de patru avocati
Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, a ajuns pentru prima data in fata procurorilor, de la izbucnirea scandalului dezinfectantilor.
Medicul a fost audiat de anchetatori in dosarul deschis de Parchetul general pentru "zadarnicirea combaterii bolilor", dosar in care politistii au ridicat deja probe din solutiile dezinfectante. Dan Condrea s-a ferit de jurnalisti si nu a facut nicio declaratie.
4 avocati l-au insotit pe Dan Condrea, patronul Hexipharma si medic de profesie, la audierile de la Parchetul general. Nu a suflat un cuvant in fata jurnalistilor.
Deocamdata, procurorii au inceput urmarirea penala in acest dosar in rem, adica cerceteaza infractiunile de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificarea sau substituirea unor produse, fapta pedepsita cu inchisoarea pana la 6 ani, insa nu au pus pe nimeni sub acuzare. Ei au cerut deja ridicarea de probe din spitale, si din fabrica Hexi Pharma.
Anchetatorii solicita doua analize: una prin care vor sa afle daca ceea ce scrie pe eticheta se regaseste in sticla, si a doua, care sa arate cat de eficient este produsul. Pana la lamurirea acestui aspect apare o alta problema, legata de modul in care functioneaza spitalele in Romania, acreditate de institutia care acum se numeste autoritatea de management al calitatii in sanatate.
Recent, 10 din cele 50 de spitale unde testele Ministerului Sanatatii au iesit neconforme, au fost acreditate. S-a intamplat asta pentru ca la nou acreditarea este o actiune birocratica si nu una care sa verifice cat de curate si dotate sunt spitalele.
Bogdan Jensen, fost presedinte CONAS: "Nici vorba de asa ceva. Controlul se face pe hartie. Adica mergi si il intrebi. Ai aia? Da. Ai aia? Da. Faptul ca e acreditat nu inseamna ca vei fi tratat regeste, ca e curat, etc."
Bogdan Jensen a stat la conducerea comisiei de acreditare putin timp, insa suficient ca sa inteleaga procesul. Spune ca e vorba de multa hartogarie, una pusa la punct de profesionisti platiti pentru asta de spitale.
Actualul presedinte al autoritatii, Vasile Cepoi, spune ca acreditarea pare birocratie, insa are rol educativ pentru managerii spitalelor.
Vasile Cepoi: "Eu dau carnetul de sofer care iti arata ca poti conduce bine o masina. Dar asta nu asigura ca tu intr-adevar o sa conduci bine. Daca te urci la volan beat te amendeaza politia, nu noi."
Acum, spitalele sunt evaluate in functie de 2.000 de indicatori. Doar cateva zeci se refera la aspecte cu adevarat vitale, cum ar fi infectiile intraspitalicesti sau echipamente functionale. De aceea, responsabilii incearca sa reduca lista la jumatate. In prezent, niciunul dintre spitalele evaluate nu a picat testul increderii.