Strategia prin care Gruia Stoica a incercat sa obtina de la judecatori arestul la domiciliu nu a functionat. Ramane in arest
Omul de afaceri Gruia Stoica, arestat in dosarul in care este acuzat de cumparare de influenta, ramane in detentie, a decis definitiv, marti, instanţa suprema, care i-a respins recursul fata de masura preventiva.
Gruia Stoica le-a cerut magistratilor Instantei Supreme sa il lase in libertate, ca sa poata cumpara iar CFR Marfa si sa isi vada mai departe de actele de binefacere.
"Gruia Stoica a pozat intr-un om de afaceri de succes, extrem de onest, care a urmarit doar interesele tarii si ale angajatilor. El a incercat sa-i convinga pe judecatori ca n-are de ce sa stea in spatele gratiilor, pentru ca nu este un pericol. Ca sa dovedeasca acest lucru, a sustinut in mod detaliat ca de ani bun e un adevarat filantrop. Sustine ca finanteaza scolarizarea elevilor pe care ii duce pana la masterat, pentru ca vrea sa-si recruteze un personal bine calificat. Gruia Stoica neaga ca i-ar fi promis avocatului Doru Bostina 3 milioane de euro pentru a obtine influenta de la CFR Marfa intr-o licitatie in care se aflau in concurenta directa", a transmis corespondentul StirilorProTV, Ovidiu Oanta.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Astfel, avocatii lui Gruia Stoica au cerut marti instantei supreme lasarea in libertate a omului de afaceri sau arestarea acestuia la domiciliu, potrivit normelor noului Cod de procedura penala.
Avocatii lui Gruia Stoica au invocat prevederi din noul Cod de procedura penala si au aratat ca faptele de care omul de afaceri este acuzat nu sunt dovedite cu probe si ca o buna parte dintre acestea ar fi obtinute ilegal de catre procurorii DNA. De asemenea, avocatii au aratat ca procurorii anticoruptie ar fi facut interceptari nelegale, iar alte interceptari facute in baza legii sigurantei nationale nu au fost obtinute legal, pentru ca ele nu au fost facute cu un mandat de la judecator.
Avocatii au mai spus ca procurorii DNA nu pot proba acuzatia pe care i-o aduc lui Gruia Stoica, astfel ca cercetarea ar trebui facuta cu acesta in stare de libertate. De asemenea, avocatii au mai aratat ca, potrivit noilor prevederi din legislatia penal, starea de arest este una exceptionala si masura ar trebui luata doar atunci cand este imperios necesara.
In acest context, avocatii au cerut fie lasarea in libertate a lui Gruia Stoica, fie arestul la domiciliu. Avocatii au precizat ca masura arestului la domiciliu ar fi suficienta pentru verificarea acestuia de catre procurorii anticoruptie. La randul sau, procurorul DNA prezent la sedinta le-a cerut judecatorilor respingerea recursului facut de Gruia Stoica si mentinerea acestuia in arest.
In ultimul cuvant, Gruia Stoica le-a spus judectorilor ca cele trei milioane de euro despre care DNA sustine ca ar reprezenta mita ce urma sa-i fie oferita lui Doru Bostina, pentru interventii la functionari ai statului, ar reprezenta in realitate un onorariu pe care urma sa il plateasca avocatului. Gruia Stoica le-a mai spus judecatorilor ca s-a ocupat de privatizarea a patru companii de renume si, totodata, a ajutat la scolarizarea a numerosi elevi, prin donatiile pe care le-a facut.
Instanta suprema a ramas in pronuntare in acest caz si urmeaza sa stabileasca daca Gruia Stoica va fi lasat liber sau va ramane in arest, asa cum au decis judecatorii Curtii de Apel Bucuresti in 30 ianuarie.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au aratat ca in luarea deciziei de arestare a omului de afaceri Gruia Stoica a contat si cuantumul "exorbitant" al sumei "puse la bataie" de acesta pentru a cumpara "bunavointa" functionarilor publici, inaintea licitatiei.
Gruia Stoica este cercetat intr-un dosar in care este acuzat de cumparare de influenta, dupa ce i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa si GFR.
In motivarea hotararii prin care a fost dispusa arestarea lui Gruia Stoica se mai arata ca un alt argument in sprijinul acestei decizii a fost mentalitatea infractionala manifestata fatis de catre omul de afaceri, care "denota modul in care intelege sa-si foloseasca toate relatiile".
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au mai aratat in motivare ca Gruia Stoica a dat dovada de "lipsa de scrupule", evidentiata de presiunea constanta asupra functionarilor CFR Marfa si nu numai, in scopul adjudecarii in mod ilegal a unor contracte care sa asigure supravietuirea societatilor pe care le controleaza.
Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), este urmarit penal pentru cumparare de influenta, iar avocatul Doru Bostina este acuzat de trafic de influenta, acesta avand interdictie de a parasi tara.
Sursa: Mediafax
Etichete: inchisoare, justitie, CFR, cod penal, gruia stoica, GFR,
Dată publicare:
04-02-2014 13:35