Gruia Stoica a fost arestat preventiv. STENOGRAMA discutiilor care i-au pus pe procurorii DNA pe urmele patronului GFR

×
Codul embed a fost copiat

Gruia Stoica, retinut miercuri seara de procurorii anticoruptie dupa ce ar fi incercat sa aranjeze in favoarea companiei sale o licitatie publica, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

Omul de afaceri Gruia Stoica este acuzat ca i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce pret cere CFR Marfa la licitatia pentru transportarea carbunelui in beneficiul Complexului Energetic Oltenia.

Miliardarul Gruia Stoica a ajuns miercuri seara la sediul DNA, cu catuse la maini. A fost dus in mare graba in biroul anchetatorilor, dupa o dupa-amiaza plina de evenimente.

"Un om lipsit de scrupule, cu un dispret total fata de mediul concurential. Asa il descriu procurorii pe Gruia Stoica in materialul prin care cer judecatorilor de la Curtea de Apel sa-l aresteze. Procurorii DNA spun ca au probe ca proprietarul GFR ar fi incercat sa trucheze o licitatie. Transportul de carbune era de 100 de milioane de euro.

Avocatul Doru Bostina a plecat acasa si cel mai probabil a colaborat cu anchetatorii, confirmandu-le ceea ce banuiau despre miliardarul Gruia Stoica", a transmis corespondentul Stirilor ProTV, Ovidiu Oanta.

Citește și
CFR Marfa 3
Culisele ratarii privatizarii CFR Marfa - III. Povestea unui esec care poate duce la faliment
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Proprietarul GFR Marfa este acuzat ca ar fi incercat sa aranjeze licitatia organizata ieri de complexul energetic Oltenia. Este vorba despre un contract de transport de carbune pe calea ferata la o termocentrala din Craiova. Afacerea se intindea pe trei ani si avea o valoare de 100 de milioane de euro, fara TVA. Impotriva Grupului Feroviar Roman, detinut de Stoica, participa si CFR Marfa, compania la care omul de afaceri a incercat fara succes anul trecut sa devina actionar majoritar.

In biroul anchetatorilor da explicatii si avocatul bucurestean Doru Bostina. acuzat de trafic de influenta si ca ar fi primit trei milioane de euro de la miliardar ca sa il ajute sa castige licitatia.

Avocatul ar fi primit uriasa suma in schimbul influentei pe care a lasat sa se creada ca o are, printr-un intermediar, asupra directorului general de la CFR Marfa. Acesta urma sa fie convins sa divulge pretul pe care societatea lui intentiona sa il ofere la licitatie.

Gruia Stoica fusese citat ieri dupa-amiaza la DNA, pentru audieri, insa a refuzat sa se prezinte pe motiv ca ar fi plecat in strainatate. Procurorii au cerut o autorizatie de perchezitie si astfel au reusit sa intre in casa lui Gruia Stoica, iar pentru ca acesta s-a opus, a fost incatusat.

Dupa cateva ore de audieri, Gruia Stoica a primit ordonanta de retinere pt 24 de ore, iar avocatul Doru Bostina a primit interdictia de a parasi Bucurestiul.
 

STENOGRAMA DISCUTIILOR. "Ala de la CFR Marfa are atata mandrie, e atat de dobitoc"

Potrivit documentelor procurorilor, in 22 ianuarie, Gruia Stoica, a stat de vorba cu avocatul Doru Bostina intr-un restaurant din Capitala, unde i-a dat sarcini despre planul de actiune pentru adjudecarea contractului de transport de la nivelul SC CEO SA.

Initial, Gruia Stoica l-a intrebat pe Doru Bostina daca se mai afla in relatii bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor (MT) din anul 2013: "Zi-mi si mie, tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Gaurean").
Bostina raspunde afirmativ, iar Gruia Stoica continua, fiind interesat "cat de bine il mai struneste pe directorul de la Transporturi, pe ala mare" (n.n. referire la directorul general al CFR Marfa). Avocatul nu a putut sa dea un raspuns concret, dar a promis ca "se va ocupa", au scris procurorii in documentele citate de MEDIAFAX.

Anchetatorii arata ca urmatoarele replici ale celor doi "tradeaza evident menirea infractionala a intrevederii din data de 22.01.2014:

Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, FENECHIU sau GAUREAN?(n.n. referire la fostul ministru al Transporturilor Fenechiu Relu)
Bostina Doru-Catalin: FENECHIU nu mai are cum...
Stoica Gruia: Asteptam! GAUREAN era omul lui. Deci dupa ce... iti spun exact, vreau sa-ti fac o propunere.
Bostina Doru-Catalin: Da. Da.
Stoica Gruia: Propunerea este ca a mai avut un contract.
Bostina Doru-Catalin: Da
Stoica Gruia: Asta inseamna …scurt….
Bostina Doru-Catalin: Ma ocup ?!
Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie sa…., deci, trebuie sa aflam...stii tu."
Imediat, avocatul, in prezenta lui Gruia Stoica, l-a apelat telefonic pe Calin-Bogdan Gaurean, caruia, "dupa un schimb de amabilitati, pigmentat cu replici aparent deferente ale invinuitului Bostina Doru Catalin, i-a propus o intalnire pentru ziua urmatoare la restaurant in Bucuresti:

«Sa traiti! Cand erati mare in functia asta, ne mai bagati si pe noi in seama, mai fumam o tigara, mai alea, alea, alea… ma mai laudam si eu, uite, ma, am si eu un prieten ministru. Mai putem sa mai... ? Nici eu nu mi-am imaginat ca se termina…doamne fereste…nu ne dorim asta. Pai, uite, nu ne-am mai vazut de mult si ma gandeam ca poate, uite, fumam o tigarica zilele astea. Azi, maine, poimaine, cand poti tu! Maine ti-ar fi mai ok. Maine, dupa trei? Pai…ne vedem la trei,? Gata, ca stam mai in liniste acolo, da? Gata, te pup, pa, pa, numai bine…pa, pa»".

Dupa incheierea convorbirii telefonice, Gruia Stoica si-a manifestat nemultumirea cu privire la relatia interpersonala pe care o avea cu Dragos-Alexandru Draghici, directorul general al CFR Marfa, si totodata reticenta ca avocatul Doru Bostina va reusi in demersurile sale infractionale: "Ala de la CFR MARFA are atata mandrie in (foloseste cuvinte obscene) lui, e atat de dobitoc, incat nu stiu ce o sa faci", au mai aratat procurorii.

In contextul aceleiasi discutii, Bostina a revenit la subiectul initial si i-a cerut lui Gruia Stoica lamuriri suplimentarea referitoare la subiectul pe care urma sa il abordeze la intalnirea din ziua urmatoare cu Calin-Bogdan Gaurean: "Deci, de la GAUREAN ce trebuie sa mai aflu daca mai are controlul trebii? De la GAUREAN trebuie sa aflu daca mai e in controlul trebii? Acolo la MARFA?".

In ce priveste acest aspect, Gruia Stoica i-a detaliat lui Bostina care era de fapt scopul interventiei sale pe langa Calin-Bogdan Gaurean, anume licitatie ce urma sa fie organizata de CEO la data de 29.01.2014 si care avea ca obiect "un transport mare de carbune".

Stoica Gruia: Da. E o licitatie peste o saptamana.
Bostina Doru-Catalin: Da.
Stoica Gruia: Marti.
Bostina Doru-Catalin: Da.
Stoica Gruia:Un transport mare de carbune.
Bostina Doru-Catalin: Da.
Stoica Gruia: Ca boul asta sa vina…
Bostina Doru-Catalin: Sa stim pretul…
Stoica Gruia: Pretul, sa stim tot, sa trimita ala acolo sa trimita un om de-al meu si sa-si vada de treaba lui…la partea asta suntem… spagile. BOSTINA nu te pune cu mine…cu asta, ca nu-i arde
Bostina Doru-Catalin: Da. Gata.
Stoica Gruia: Marti este licitatia! Vezi prima data daca GAUREAN, daca e sub mana lui. Vezi cine-l ia de urechi si cine-l controleaza pe el.
Bostina Doru-Catalin: Am inteles!
Stoica Gruia: Si sa ii facem rost!
Bostina Doru-Catalin: Da. Gata! Da. Gata domne, vorbesc cu omul!
Stoica Gruia: Nu stie asta adevaratelea de problemele CFR MARFA! Sa vedem cine a castigat, ca asta se face o singura data! (neinteligibil, cei doi in acelasi timp) S-o spuna acolo, unii nu inteleg… (limbaj trivial)…de prost ce e…".

Gruia Stoica a refuzat sa se prezinte la audieri, astfel ca a fost emis un mandat de aducere pe numele acestuia. Omul de afaceri a fost dus miercuri seara la sediul central al DNA, incatusat si escortat de politisti, pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile.

Potrivit DNA, in mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie pentru incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.
La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie (cu depunerea in plic a ofertelor, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) mai multor societati, intre care CFR Marfa SA si SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti. Licitatia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de carbune pe o perioada de trei ani, incepand cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimata de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fara TVA.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Gruia Stoica, proprietarul GFR, retinut de procurorii DNA. Lovitura de 100 de milioane de euro pe care ar fi pregatit-o
Gruia Stoica, proprietarul GFR, retinut de procurorii DNA. Lovitura de 100 de milioane de euro pe care ar fi pregatit-o

Gruia Stoica a fost retinut, miercuri seara, de procurorii anticoruptie fiind suspectat de cumparare de influenta, dupa ce anchetatorii au descoperit ca pregatea trucarea unei licitatii organizata miercuri de Complexul Energetic Oltenia.

Culisele ratarii privatizarii CFR Marfa - III. Povestea unui esec care poate duce la faliment
Culisele ratarii privatizarii CFR Marfa - III. Povestea unui esec care poate duce la faliment

Privatizarea continua. Sau se reia. Oricum i-am spune, CFR Marfa e de vanzare. Dar nu oricum. In noul acord cu FMI, Guvernul se angajeaza sa restructureze prin masuri dure compania de transport.

Privatizarea CFR Marfa, piesa de teatru cu final asteptat. Adevarul dur din spatele vanzarii ratate
Privatizarea CFR Marfa, piesa de teatru cu final asteptat. Adevarul dur din spatele vanzarii ratate

O piesa de teatru cu final previzibil - asta a fost pana la urma privatizarea CFR Marfa. Duminica, la "Romania, te iubesc!", ii vedeti pe principalii actori rostind adevarurile dure din spatele privatizari.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.