Pastele Catolic. Mesajul presedintelui Basescu pentru cei care sarbatoresc Invierea
Este zi sfanta astazi pentru credinciosii catolici si protestanti din intreaga taara, care sarbatoresc Sfintele Pasti.
In bisericile din Bucuresti si in mai multe orase s-au organizat azi-noapte slujbe in care credinciosii au reconstituit in mod simbolic drumul lui Isus spre Golgota.
Oamenii au venit la biserica cu sufletele deschise si, smeriti, au ascultat slujba de Inviere. La final, au rostit intr-un glas Hristos a Inviat!
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Catedrala romano-catolica "Sfantul Iosif" din Capitala a fost neincapatoare azi-noapte pentru cei veniti la slujba de Inviere.
Printre cei care au asteptat smeriti sa primeasca vestea Invierii s-au numarat si fostul premier Calin Popescu Tariceanu, dar si fotbalistul echipei Steaua, Vlad Chiriches.
Si cei care se afla la noi in tara pentru studii sau la munca, departe de familiile lor, au simtit un fior puternic, atunci cand preotii le-au impartit lumina sfanta.
In Suceava, sute de credinciosi, majoritatea polonezi, s-au strans la Basilica Minor de la Cacica, unde slujba a fost una speciala. A inceput cu ritualul sfintirii focului, de unde toti credinciosii au luat lumina.
Cu lumanarile aprinse, credinciosii au inconjurat catedrala. Locul parca e sfant, spun oamenii. Inauntru exista o icoana facatoare de minuni, a Maicii Domnului, o copie a celebrei Madone Negre din Polonia.
La Arad, o ploaie torentiala le-a pus catolicilor credinta la incercare.
Sute de credinciosi au umplut centrul orasului si cu lumanari aprinse au pornit in procesiunea care vesteste Invierea Domnului.
La Satu Mare, credinciosii respecta intru totul traditia. Fiecare a venit la biserica cu cosuri cu bucate, pe care le pregatesc inca din Joia Mare... O lumanare, oua rosii, pasca si o sticla de vin. Toate pentru a fi sfiintite in noaptea din Inviere.
MESAJUL PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU
Presedintele Traian Basescu a transmis sambata un mesaj credinciosilor romano-catolici, evanghelici si reformati din Romania care sarbatoresc Invierea Domnului.
"Cu prilejul Sarbatorii Invierii Domnului, doresc sa va adresez gandurile mele bune insotite de cele mai calde urari de sanatate, bucurie si impliniri alaturi de cei dragi. Hristos a inviat!", se arata in mesajul presedintelui.
CATOLICII SARBATORESC PASTELE CU 5 SAPTAMANI INAINTEA ORTODOCSILOR
Credinciosii catolici serbeaza duminica Pastele, cu cinci saptamani inaintea ortodocsilor, acesta fiind cel mai mare interval intre sarbatoarea Invierii Domnului la cele doua Biserici.
Dupa ce au participat la comemorarea intrarii solemne a lui Isus in Ierusalim, in Duminica Floriilor, credinciosii romano-catolici comemoreaza Patima Si Moartea Domnului, in timpul Saptamanii Sfinte, Si se pregatesc sa-l intampine pe Cristos Cel Inviat.
In Catedrala "Sf. Iosif" din Bucuresti, celebrarile din timpul Saptamanii Sfinte si din Solemnitatea Invierii Domnului au ajuns, vineri, la Patima Domnului. In sambata sfanta (Vigilia Pascala), incepand cu ora 23.00, tot la Catedrala "Sf. Iosif" din Capitala, romano-catolicii vor incepe celebrarea Invierii Domnului.
Pastele, indiferent de data la care este sarbatorit, reprezinta cea mai mare sarbatoare a crestinilor. Doi ani la rand, in 2010 si 2011, Pastele a fost sarbatorit in aceeasi zi de toti crestinii - ortodocsi, catolici, greco-catolici, evanghelici si reformati, dar si de cei din cultele neoprotestante. Urmatorul an in care Pastele va fi din nou sarbatorit in aceeasi zi, respectiv la 20 aprilie, de ortodocsi si catolici va fi 2014.
Numele sarbatorii vine de la cuvantul "pesah" al vechilor iudei, care inseamna "trecere". Mai intai, cuvantul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de catre Dumnezeu dintru nefiinta intru fiinta, iar apoi, trecerea poporului israelian, scapat de la moarte prin sangele mielului pascal, din robia egipteana la libertatea deplina.
Daca mielul pascal a prefigurat, inca de atunci, sacrificiul si jertfa de pe cruce a Mantuitorului Isus Cristos, sarbatoarea de Paste a continuat sa reprezinte, pentru fiecare crestin in parte, o trecere, atat de la moarte la viata cat si de la robia pacatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu, de la rau la bine.
Modul sarbatoririi Pastelui a fost diferit de-a lungul timpului, desi, in esenta, s-a pastrat ca in primele veacuri. Pentru crestinii primelor secole, Invierea Domnului era cel mai mare eveniment din istoria mantuirii, care sta la temelia Bisericii crestine. Noaptea de Paste era petrecuta in biserici, cu priveghi si rugaciuni. Tot atunci avea loc botezul catehumenilor (candidatii la botez), iar momentul Invierii era intampinat cu cantari de bucurie, cu savarsirea Sfintei Jertfe si cu lumini multe, semn al bucuriei si luminarii duhovnicesti.
Astazi, Noaptea Sfanta a Invierii aduce binecuvintarea focului in afara bisericii, aprinderea luminarii pascale, preconiul pascal (o cintare speciala adresata lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea Evangheliei Invierii, innoirea fagaduințelor de la Botez si impartașirea credincioșilor. La finalul sfintei Liturghii, exista si obiceiul de a merge in procesiune cu lumanarea pascala, simbolul Invierii lui Cristos, pe strazile orașului.
In duminica Pastelui, in fata a mii de credinciosi, Suveranul Pontif va celebra Mesa de Inviere, in piata San Pietro de la Vatican. De la balconul bazilicii, Suveranul Pontif va rosti, in zeci de limbi, traditionalul mesaj de Paste si binecuvantarea "Urbi et orbi".
Liturghia zilei de Paste se celebreaza, cu mare solemnitate, duminica. In locul actului penitential, se face stropirea cu apa binecuvantata in noaptea precedenta, pentru a aminti de botez. Lumanarea pascala este pusa langa amvon sau langa altar, unde ramane acolo tot timpul pascal si este aprinsa la celebrarile liturghice importante de pana la duminica Rusaliilor.
Tot la catolici, in ziua de Pasti, copiii trebuie sa caute ouale de ciocolata ascunse de parinti cat mai bine. Friptura de miel si cozonacul constituie, ca si la ortodocsi, delicatese ale mesei festive.