Parlamentul vrea să interzică RA-APPS să mai vândă din bunurile confiscate de la Ceaușescu

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 17 Februarie 2018 15:07
Categorie: Actualitate
Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu

Parlamentarii vor să interzică regiei de protocol a statului, în proprietatea căreia se află bunurile confiscate de la familia Ceaușescu, să mai vândă din aceste active, deși multe nu reprezintă bunuri de patrimoniu și nici nu au o semnificație istorică.

Argumentul aleșilor este că obiectele trebuie folosite pentru muzeul Palatul Primăverii, fosta reședință a Ceaușeștilor, care nu a atras însă numărul de turiști estimat de regie, informează profit.ro. Palatul Primăverii, a fost deschis publicului și inclus în circuitul turistic din primăvara anului 2016, iar prețul unui bilet întreg variază între 15 și 45 de lei.

După decembrie 1989, bunurile familiei Ceaușescu au intrat în proprietatea Regiei Autonome - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), iar multe dintre obiectele deținute de dictatorul comunist sau primite drepte cadouri au fost puse în vânzare prin licitație.

La începutul lunii februarie, o tapiserie din lână, reprezentându-i pe soţii Ceauşescu alături de părinţii lui Nicolae Ceauşescu, însoţită de certificat R.A.-A.P.P.S. a avut un preţ de pornire de 1.000 de euro şi a fost adjudecată în final la 1.600 de euro. La fel şi un covor din lână, reprezentându-l pe Nicolae Ceauşescu, "Erou al Neamului", cca 1975, a fost licitat de la 800 de euro ajungând în final la 1.600 de euro, conform news.ro.

Un alt lot licitat spectaculos, de la 100 de euro, a fost un satin chinezesc, înfăţişând scene rurale, cadou primit de familia Ceauşescu cu ocazia ultimei vizite în China în octombrie 1988, însoţită de certificat R.A.-A.P.P.S. Obiectul a fost cumpărat în final cu 1.200 de euro.

Succes a înregistrat şi un alt covor din lână, cu imaginea lui Nicolae Ceauşescu în faţa Marii Adunări Naţionale, anii 1980, care a fost adjudecat contra sumei de 1.200 de euro.

Accesorii care i-au aparţinut Elenei Ceauşeascu au avut succes în licitaţie. O pălărie a Elenei Ceauşescu, tip melon, marca "Întreprinderea de blănărie Vidra-Orăştie", din lână, însoţită de certificat R.A.-A.P.P.S. a fost vândută cu 800 de euro, de la 80 de euro - preţ de pornire. Lotul format din plic şi pantofi cu toc din piele de culoare verde, care au aparţinut Elenei Ceauşescu, însoţit de certificat R.A.-A.P.P.S., s-a vândut pentru 600 de euro. Licitaţia a pornit de la 200 de euro.

Două fotografii personale, reprezentând-o pe Elena Ceauşescu în momente intime, la plajă, au fost adjudecate contra sumei de 450 de euro.

Un alt cadou primit de Ceauşescu de la preşedintele Argentinei Juan Perón, constând în două tomuri "Las Bases" (numeroase imagini cu Evita şi Isabel Perón), legate în piele din 1973, a fost licitat în final la 800 de euro. Volumele au dedicaţia lui Perón pentru Nicolae Ceauşescu, fiind o piesă de colecţie.

Un costum de vânătoare, realizat de firma Eduard Kettner, care i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, însoţit de certificat R.A.-A.P.P.S., a început să fie licitat de la 200 de euro, finalizându-se la 700 de euro. O şapcă îmblănită de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu, cu certificat, a fost achiziţionată la licitaţie cu 400 de euro.

Selecţia a cuprins atât piese din colecţia familiei Ceauşescu (obiecte personale, cadouri diplomatice, fotografii), cât şi relicve ale traiului cotidian al omului de rând: de la cravata de” şoim al patriei”, jocuri şi jucării, cărţi de referinţă, afişe de perioadă, curiozităţi tehnice şi electrocasnice şi până la artă decorativă de epocă.

Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
ceausescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
ceausescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
ceausescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
ceausescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
ceausescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: profit.ro

Costumul lui Nicolae Ceauşescu şi o ţinută a Elenei, vândute la licitaţie
Costumul lui Nicolae Ceauşescu şi o ţinută a Elenei, vândute la licitaţie
Victor Ponta, despre Liviu Dragnea: „E cel mai puternic de la Ceauşescu încoace”
Victor Ponta, despre Liviu Dragnea: „E cel mai puternic de la Ceauşescu încoace”
The Washington Post: Donald Trump este lăudat ca Nicolae Ceauşescu
The Washington Post: Donald Trump este lăudat ca Nicolae Ceauşescu
VIDEO PROTVPLUS.RO
scutul anti-racheta de la Deveselu
Ce spune ministrul Apărării despre desființarea scutului de la Deveselu
Osemintele Regelui Carol al II-lea, aşezate în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş
Prima declaraţie făcută de medicul care a parafat desfăşurarea unui studiu bizar în Ilfov
Hoțul care a furat labradorul s-a văzut la ProTV și a sunat stăpânul: ”Alo, eu sunt ăla”
Sute de persoane la manifestaţia din Piaţa Victoriei pentru susţinerea Laurei Kovesi
Facebook și Google se unesc împotriva mesajelor anti-vaccin. Măsurile anunțate
arad, masina, tanar,
A căzut cu maşina de pe un pasaj, a picat pe roți și a ieșit singur din autoturism
Descoperire macabră în pădurea Trivale din Piteşti. Cine este bărbatul găsit mort
O mașină a ars complet pe o stradă din Deva. Proprietarul nu avea asigurare
Labradorul furat din curte a fost găsit. Hoții voiau să îl vândă pe net, cu 220 de euro
Planul ”de filme” al unui turc închis într-un penitenciar de maximă siguranţă din România
Tânăra din imaginile şocante în care un individ o lovea cu bestialitate, a fost găsită. Cine este