The Washington Post: Donald Trump este lăudat ca Nicolae Ceauşescu


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 12 Ianuarie 2018 10:47
Categorie: Stiri externe
Nicolae Ceausescu

Donald Trump este lăudat la fel ca Nicolae Ceauşescu, arată o analiză publicată pe site-ul Washington Post.

Jurnaliștii americani susțin că în ultima vreme, oamenii apropiaţi de preşedintele Trump îl flatează în mod public, în timp ce se pare că îl vorbesc de rău pe la spate.

Glorificarea unui lider de către apropiaţi şi subordonaţi se întâmplă adesea în regimurile totalitare, mai arată analiza. Tot jurnaliştii americani atrag atenţia că un astfel de comportament este nesincer.

În opinia jurnaliştilor de la Washington Post, glorificarea și flatările aduse de elite unui lider se întâlnesc în mod obişnuit şi în exces în regimuri autoritare şi în care în jurul liderului este dezvoltat un cult al personalităţii, iar exemplele pe care le dau sunt dictatorii Nicolae Ceauşescu, generalul Franco sau Mobutu Sese Seko.

”În România, persoane publice l-au numit pe dictatorul Nicolae Ceauşescu: „geniul din Carpaţi”, „sursa luminii noastre”, „comoara înţelepciunii şi carismei”, „marele arhitect”, „astru”, „luceafăr”. În Zair, Mobutu Sese Seko a fost numit un nou „Profet” şi „Mesia”, iar ministrul de Interne a propus plasarea imaginii lui în locul crucifixelor. Laudatorii dictatorului spaniol Francisco Franco l-au comparat cu Iuliu Cezar, Carol cel Mare, Napoleon, Carol al V-lea şi majoritatea regilor din „Epoca de Aur” a Spaniei”, scriu jurnaliştii americani.

Duminică, secretarul de stat de la Casa Albă, Stephen Miller, l-a numit pe Trump un "geniu politic". Într-o reuniune a cabinetului din decembrie, vicepreşedintele Pence l-a lăudat pe Trump atât de entuziast, încât a declanşat ironii pe scară largă şi comparaţii cu formele autoritare ale cultului personalităţii.

Sursa: Washington Post

VIDEO PROTVPLUS.RO