Dupa aproape 3 ani, R. Moldova pune capat crizei politice. Nicolae Timofti a fost ales presedinte

×
Codul embed a fost copiat

A 6-a oara a fost cu noroc. Republica Moldova are un nou presedinte: Nicolae Timofti, sutinut de "Alianta pentru Integrare Europeana" si singurul candidat inscris in cursa.

Abia ales, noul presedinte al Republicii Moldova a salutat multimea adunata in fata Palatului Republicii, avandu-i alaturi pe liderii Aliantei: Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu. Nicolae Timofti a fost aplaudat si ovationat de moldovenii multumiti ca s-a depasit in sfarsit criza prezidentiala.

Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce 36 de ani a fost judecator, Nicolae Timofti era un necunoscut pentru marele public. El nu a facut niciodata politica, dar, in aceasta dimineata, a primit 62 de voturi, cu unu in plus fata de numarul minim care ii asigura victoria.

Inaintea votului, candidatul s-a asigurat ca parlamentarii sunt constienti de miza.

Pentru mine este o adevarata onoare sa ma aflu astazi in fata Dvs. Eu nu am facut niciodata politica si nici nu voi face in viitor, de aceea discursul meu va fi unul nu poltic, ci cetatenesc”. Astfel si-a inceput discursul Nicolae Timofti in Parlamentul Republicii Moldova, conform Pro TV Chisinau.

Citește și
Republica Moldova
Se cauta un presedinte. Alegerile din Republica Moldova au fost amanate, din lipsa de candidati

 ”Pe mine ca cetatean ma doare ca tara mea nu are un presedinte de mai bine de doi ani. Nu exista cetatean care sa nu-si doreasca stabilitate in tara. Republica Moldova a ajuns la o raspantie si trebuie sa aleaga daca va merge spre haos sau spre stabilitate. Chiar si dupa 20 de ani de independenta, Republica Moldova se confrunta cu grave probleme sociale si economice. Este foarte important ca reformele sociale si economice, cele pe calea integrarii europene sa-si gaseasca o continuitate. Tara noastra este divizata, este nevoie de o idee care sa uneasca oamenii, iar aceasta idee este integrarea europeana. Oamenii trebuie sa inteleaga ca UE este un spatiu de valori si bunastare si ca ei merita sa fie acolo. Astazi sunt forte care incearca sa discrediteze aceasta idee. Datoria mea va fi sa explic cetatenilor importanta integrarii”, a continuat Timofti.

Am fost intrebat care este viziunea mea despre politica externa a tarii. Am raspuns ca tarile mari fac o politica mare, iar tarile mici sunt condamnate sa faca o politica desteapta. Anume o astfel de politica a dus Moldova in ultimii ani. Unica varianta de solutionare a conflictului transnistrean este calea pasnica. Chiar daca s-a lucrat mult in acest domeniu, RM ramane un stat divizat, un stat care nu-si poate controla tot teritoriul. Urmeaza sa fie asigurat statutul de neutralitate a Moldovei, pentru a nu permite ca o armata sa se afle pe teritoriul tarii. Voi incerca sa fiu un mediator, iar toata energia mi-o voi dedica pentru ca ramurile din tara noastra sa conlucreze eficient. Chiar si pentru un necunoscator este clar ca relatiile dintre putere si opozitie nu sunt satisfacatoare. imi propun sa fiu un mediator intre aceste doua forte. De asemenea, consider necesitatea aprobarii unui cadru legislativ pentru opozitiei, definirea statului opozitiei in general”, a punctat candidatul.

S-a vorbit mult despre Constitutie si ca ar trebui modificata, are imperfectiuni. Daca o sa ajung garantul acestei Constitutii, tin sa ma expun la acest subiect. Voi asigura eficientizarea cadrului constitutional, pentru ca acesta sa duca la armonizare si stabilitate. Sunt perfect constient ca vin la carma unei tari sarace. Apreciez volumul de munca ce s-a depus pentru diminuarea ratei saraciei. Aceasta rata a scazut, dar saracia este atat de mare, ca rezultatele pozitive se pierd. Eu stiu ca exista un risc, dar eu imi asum acest risc. Asa sa ne ajute Dumnezeu!”, a spus Timofti.

39 de deputati comunisti au boicotat scrutinul. Totusi, trei dintre reprezentantii lor au asistat la derularea votului, oficial pentru a observa eventuale nereguli. La sfarsit, ei au avut neinspirata idee sa iasa pe usa din fata, asa ca au fost huiduiti copios de sustinatorii Aliantei.

In schimb, cateva mii de simpatizanti ai comunistilor au organizat, in fata guvernului, o manifestatie pentru a denunta ceea ce ei numesc "frauda electorala din aceasta dimineata".

Votul de vineri marcheaza finalul unei crize pe parcursul careia principalele partide nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta vreunui candidat. Impasul a inceput imediat dupa alegerile legislative din aprilie 2009. Victoria de atunci a comunistilor a fost contestata in strada, iar protestele anti-comuniste au degenerat in confurntari violente cu fortele de ordine si devasatrea sediului parlamentului.


Pentru ca alegerile sa fie considerate valide, la ele trebuiau sa participe cel putin 61 de deputati. Daca presedintele este ales si Curtea Constitutionala valideaza rezultatele, seful statului isi depune juramantul in fata Parlamentului si a Curtii Constitutionale in cel mult 45 de zile dupa alegeri. Mandatul este de patru ani.

Cine este Nicolae Timofti

Nicolae Timofti este nascut la 22 decembrie 1948 in satul Ciutulesti, raionul Soroca, si a urmat facultatea de drept a Universitatii de stat din R.Moldova (1967-1972).

In perioada 1974-1976 el a lucrat in calitate de consultant superior la Ministerul Justitiei, iar la 11 aprilie 1976 a fost ales judecator in fostul raion Frunze, de unde a fost transferat in 1980 ca judecator la Judecatoria Suprema. In iunie 1990, Timofti a fost ales vicepresedinte al Judecatoriei Supreme. Dupa reformarea sistemului judecatoresc, in 1996, el a fost numit presedintele Curtii de Apel, functie din care a fost destituit in decembrie 2001. Din 1996 si pana in prezent, el este presedinte al Asociatiei Judecatorilor din R.Moldova.

Nicolae Timofti este cunoscut ca o persoana cu viziuni progresiste, proeuropene si care pledeaza pentru o societate bazata principii democratice. El este casatorit si are trei copii.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Miting de amploare al Partidului Comunist la Chisinau impotriva Guvernului: peste 15.000 de oameni
Miting de amploare al Partidului Comunist la Chisinau impotriva Guvernului: peste 15.000 de oameni

VIDEO si FOTO. Cel putin 15.000 de simpatizanti ai Partidului Comunist din Republica Moldova au participat sambata la un miting in Chisinau, cerand demisia Guvernului "pro-occidental".

Se cauta un presedinte. Alegerile din Republica Moldova au fost amanate, din lipsa de candidati
Se cauta un presedinte. Alegerile din Republica Moldova au fost amanate, din lipsa de candidati

Alegerile prezidentiale din Republica Moldova vor fi amanate deoarece niciun candidat nu a prezentat dosarul complet pana la expirarea perioadei de inscriere, luni, 14 noiembrie 2011, ora 24.00.

Republica Moldova: Ultima zi de inscriere in cursa prezidentiala, dar NICIUN candidat
Republica Moldova: Ultima zi de inscriere in cursa prezidentiala, dar NICIUN candidat

Luni, 14 noiembrie 2011, este ultima zi in care se mai pot face inscrieri pentru cursa prezidentiala din Republica Moldova. Cu toate acestea, pana astazi, nimeni nu s-a aratat interesat de functia de presedinte al acestui stat.

Luata pe sus in plina zi si bagata intr-o masina, in Chisinau:
Luata pe sus in plina zi si bagata intr-o masina, in Chisinau:"Sariti! Ajutor!". Nimeni nu intervine

VIDEO. Scenele la care au asistat mai multi trecatori, impasibili, au fost filmate pe o strada din Chisinau. Se pare ca protagonistii ar fi un politist, un functionar la o primarie si o tanara de 31 de ani.

Vladimir Voronin:
Vladimir Voronin: "Moscova nu e Bucuresti, sa ne spuna in fiecare zi ce picior si unde sa-l mutam"

Liderul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin, sustine ca liderii rusi nu transmit indicatii privind viata politica de la Chisinau, deoarece "Moscova nu e Bucuresti". El este de parere ca alegerile anticipate in Republica Moldova sunt inevitabile.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.