Parlamentarii obligă Guvernul să construiască autostrada care să lege Moldova de Transilvania
Parlamentarii au marcat miercuri o premieră: au votat ca executivul să construiască o nouă autostradă, una care să lege Moldova de Transilvania, de la Prut la Târgu Mureş.
''Autostrada Unirii'', aşa cum a fost numită, nu are însă un termen de finalizare şi nu este clar nici de unde vom lua banii, pentru că aleşii au lăsat aceste decizii în grija Guvernului.
Sătui de promisiunile autorităţilor, reprezentanţii a doua asociaţii din zona Moldovei au mers în Parlament chiar în ziua în care, în mod excepţional, aleşii aprobau legea pentru Autostrada Unirii, între Iaşi şi Târgu Mureş. Asta deşi o astfel de decizie intră în atribuţiile Guvernului.
''Guvernul României s-a purtat până acum în mod duşmănos faţă de Moldova, pentru că Moldova este singura regiune mare istorică a României care nu are în acest moment nici măcar 1 metru de autostradă construit'', a explicat Dorin Dobrincu, Asociația ”Moldova vrea autostradă”.
Oamenii spun că sunt gata să dea în judecată Guvernul dacă autostrada nu va fi construită.
Potrivit legii, autostrada Unirii începe de la graniţa României cu Republica Moldova, printr-un pod peste Prut, şi se termină printr-o legătură cu autostrada Braşov-Borş, aproape de Târgu Mureş. Şoseaua rapidă ar urma să aibă 311 de kilometri, iar costurile au fost estimate la 9 miliarde de euro.
Legea votată de parlamentari nu prevede însă un termen de finalizare şi nici surse clare de finanţare. De toate ar urma să se ocupe Guvernul, prin Ministerul Transporturilor. Până acum, însă, ministerul nu a răspuns când ar putea începe lucrările şi cu ce bani.
Asta deşi, potrivit legii, procedurile pentru realizarea şoselei de viteză ar trebui să înceapă în cel multe 30 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, arată unul dintre iniţiatori.
ALDE a profitat de moment şi a pus o nouă condiţie partenerilor de coaliţie.
''Pentru parlamentarii ALDE din Moldova, prezența acestui obiectiv de autostradă e o condiţie obligatorie pentru ca noi să votăm bugetul pe 2019'', a transmis Varujan Vosganian.
''Este o lege foarte necesară, este un obiectiv pe care ni-l dorim de foarte mult timp'', a transmis Vasile Cîtea, deputat PSD.
Executivul urmează să stabilească dacă face autostradă cu bani de la buget, prin fonduri europene sau în parteneriat public-privat.
''Banii ar trebui să vină, în primul rând, din fonduri europene. În fiecare an trebuie alocaţi bani din buget pentru această autostradă'', Cătălin Drulă, deputat USR și inițiatorul legii.
Deşi de Autostrada Unirii se vorbeşte de aproape un deceniu, nici acum nu există studiile necesare, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.
''Autostrada nu are o documentaţie solidă pentru a putea lansa licitaţia de proiectare şi executie. Avem nevoie să scoatem la licitaţie actualizarea studiilor de fezabilitate pe cele 3 tronsoane ale autostrăzii Târgu Mureș - Iași'', susține Ionuț Ciurea, Asociaţia Pro Infrastructură.
De proiectul autostrăzii se va ocupa, în prima fază, o Unitate Specială de Proiect din Ministerul Transporturilor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, guvern, autostrada, lege, proiect, Parlament,
Dată publicare:
07-11-2018 18:17