Parintii refuza vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, ingrijorati de consecintele unei astfel de decizii
Medicii de familie sunt din ce in ce mai ingrijorati pentru ca tot mai multi parinti refuza vaccinurile pentru copii din schema recomandata de Ministerul Sanatatii.
Doctorii sustin ca acest fenomen apare inca din maternitati, iar mamele le spun tot mai des ca se tem de eventualele efecte secundare ce pot aparea fara sa le fie teama de bolile pe care le pot face mai tarziu copiii.
Tot mai multe statistici arata ca la noi rata de vaccinare a ajuns la 75 de procente, in conditiile in care nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 95 la suta.
Un parinte regreta ca i-a lasat pe medici sa ii vaccineze copilul in maternitate.
Florian Chende:"Am decis sa nu fie vaccinat pe viitor, consider ca vaccinurile sunt insuficient studiate si efectele lor adverse nu sunt bine documentate."
Medicii de famillie sunt de alta parere. Pentru pruncii care nu sunt imunizati, consecintele pot fi chiar fatale daca sunt expusi imediat dupa nastere unor boli grave cum ar fi hepatita B sau
tuberculoza.
Profesor doctor Ioan Stelian Bocsan, sef clinica epidemiologie:
"Hotararea de a refuza vaccinarea nu vizeaza doar propriul copil, pericliteaza toata populatia din jurul lui indiferent de varsta."
Specialistii cred ca parintii gresesc enorm atunci cand isi fac documentarea de pe internet, de aici si confuzia generala.
Doctor Mihai Moisescu, director DSP Cluj: "Eu cred ca este vorba despre informarea necorespunzatoare si de a nu constientiza ca expui copilul la riscul de a face boala. Dintr-un refuz, noi am avut o epidemie."
Doctor Daniela Rajka, medic scolar: "Exista lege care spune ca, conducerea unitatilor de invatamant poate fi amendata daca primeste copii fara dovada de vaccinare. Poate sa-l educe acasa, in colectivitate copilul trebuie sa fie vaccinat."
Insa unii dintre parinti considera drept abuziva si discriminatorie legea care prevede ca doar copiii care au la zi toate vaccinurile recomandate de Ministerul Sanatatii pot fi inclusi in sistemul de invatamant.
Reprezentantii Avocatului Poporului sunt de partea lor si spun ca nicio scoala nu are dreptul sa faca asa ceva pentru ca dreptul de a suporta sau nu un tratament medical revine doar persoanei in cauza sau tutorelui acesteia.
Anul trecut, parintii unui copil de 3 ani din Suceava refuzat la gradinita pentru ca nu facuse vaccinurile au dat in judecata Directia de Sanatate Publica. Dosarul a ajuns acum la Curtea Constitutionala.
Ionel Vovciuc tatal baiatului: "Nu am o siguranta certa din partea autoritatilor ca aceste vaccinuri sunt verificate. Au fost cazuri de semiparalizie de la vaccinuri, exista diverse efecte secundare."
In tot acest scandal sunt implicati, fara voia lor, si copiii. Baietelul familiei din Suceava a pierdut deja un an de gradinita, parintii fiind nevoiti sa-l integreze intr-un program de educatie privat.