Parada lolelor de la Sibiu. Ce se ascunde, de fapt, sub măștile urâte și care este povestea lor
Aţi întâlnit vreodată o lolă? Ei bine, le puteţi vedea o singură dată pe an, în orașul Agnita, din județul Sibiu. Acolo, turiştii au putut admira, duminică, peste 300 de lole, foarte urâte şi gălăgioase.
„Făpturile” sunt, de fapt, vesele, şi au rolul de a alunga spiritele rele și vremea geroasă. Cine e cuminte și nu fuge din calea lor, primește drept răsplată câte o gogoașă aurie.
Lolele sunt gătite în costume ciudate, au măști înfricoșătoare, pocnesc din bice și fac multă larmă cu tălăngile. Odată parada începută, lolele pornesc pe străzile orașului și alungă orice vifor și spirit nevăzut, iar oamenilor de pe margine le împart cu generozitate gogoși înmiresmate, mai ales celor mici, ca să nu se sperie de tot tărăboiul din jur. În centrul orașului se face un popas, iar fiecare breaslă își prezintă meșteșugul și un dans. Făpturile zdrențuroase sunt tare mândre de costumele lor. Sub fiecare mască se poate ascunde oricine, tânăr sau bătrân.
Teodora Cristea, lolă: „(O lolă), în primul rând, vine aici pentru a îndepărta spiritele rele, în al doilea rând pentru a bucura oamenii dăruindu-le gogoși și, după, încercând să danseze cu oamenii, cu biciul, prinzându-i și învărtindu-i. Le este frică la oameni, dar încercăm, insistăm. Măștile sunt înfiorătoare, dar le zâmbim pe sub mască”.
Raluca, lolă: „Dar la genul să nu se supere, să nu le fie frică de lole, lolelele nu împrăștie frică, doar veselie și voie bună”.
Turiștii din toată lumea s-au lăsat fascinați de străvechiul obicei.
Turist polonez: „Când ajungi să afli povestea acestei tradiții, istoria lor pare ciudată, dar văzut așa în ansamblu e o poveste minunată! Grozavă!”
Turistă: „Îmi pace foarte mult, sunt pentru prima dată aici și îmi place. E foarte etnic obiceiul, grozav și îmi place mult. Da, fiul meu”.
Turist: „E foarte, foarte interesant! Pentru noi e prima dată când participăm la parada de la Agnita, am ținut neapărat să fim aici, ca să înțelegem tradiția și importanța acestui obicei”.
„Fuga Lolelor” dăinuie de câteva secole, dar în timpul comunismului a fost interzisă. Însă din 2006, obiceiul a prins viață, din nou. Este un omagiu adus unei eroine locale, Ursula, o tânără care acum cinci secole a reușit să alunge turcii din cetatea orașului, înarmată doar cu niște zdențe și o talangă.
Radu Curcean, președintele Asociației „Breasla Lolelor”: „Se zice că cetatea a fost asediată de turci și într-o perioadă de disperare, bărbații s-ar fi gândit să se predea și o săsoaică curajoasă, Ursula, s-a costumat cu tot felul de resturi de haine, și-a legat în jur talăngi, a ieșit cu un bici, mascată și i-a speriat pe turci crezând că au de-a face cu diavolul, reușind să ridice asediul”.
Românii din Agnita au îmbrățișat acest obiect unic și îl transmit mai departe, pentru a păstra această moștenire a foștilor vecini sași.