Riscul de suicid în rândul tinerilor diagnosticați cu depresie a crescut în pandemie
„Călătoria continuă, alege viața!”. Este mesajul unei campanii lansate de administrația metroului bucureștean, care încearcă să descurajeze tentativele de sinucidere din stații.
Numărul celor care recurg la asemenea gesturi disperate a crescut mult în ultima vreme, mai ales în rândul tinerilor. Timp de trei luni, pe ecranele de la metrou vor rula mesaje de susținere pentru cei care și-au pierdut dorința de a trăi.
Noi, oamenii, unii mai tineri, alții mai bătrâni, unii mai bogați, alții mai săraci, toți trecem la un moment dat în viață prin diferite încercări: fie că avem probleme cu banii, necazuri în familie, suntem victime ale unor agresiuni, suferim un accident, ne îmbolnăvim sau pierdem pe cineva drag și lista poate continua. Dar nu toți oamenii pot depăși aceste obstacole singuri și atunci când nu găsesc ajutor nicăieri, comit gesturi extreme. Unii chiar la metrou.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O tânără de 27 a suferit răni grave după un asemenea moment de rătăcire. Este în grija medicilor care luptă să-i salveze viața.
În februarie, o adolescentă a ajuns în fața trenului. A regretat decizia și a întins mâna după ajutor. Doi oameni au reușit s-o smulgă din fața morții, în ultima secundă.
Din nefericire, galeriile metroului bucureștean au fost martore la multe momente dramatice. Mai ales în ultima vreme. Înainte de pandemie, riscul de suicid în rândul tinerilor diagnosticați cu depresie era de 2%, acum a crescut la 13%.
Psiholog Yolanda Crețescu, președintele Asociației "Happy Minds": "Categoria de vârstă 18-25 de ani. 48% dintr-un lot de 5.500 de persoane evaluate au intrat în această categorie de risc. Asta înseamnă că înainte de 18 ani lucrurile sunt deja dramatice. Depresia nu iese la analize, nu se umflă, nu face temperatură, dar e o suferință uriașă, chiar și fizică".
Mai mulți angajați Metrorex au decis să participe la o campanie care îi sprijină pe cei vulnerabili și s-au fotografiat cu pancarte pe care au scris diferite mesaje. Este doar începutul. Călătorii au fost impresionați.
Călător: "Să se gândească la familia și la cei dragi din jurul lor".
Psiholog Yolanda Crețescu, președintele Asociației "Happy Minds": "Atunci când cineva îți spune că se simte rău, că se simte trist, că are o durere în interiorul corpului, că nu mai are chef de nimic, că nu mai poate dormi... Acei oameni au nevoie să fie ascultați și apoi să le întindem o mână. Nu trebuie să facem nimic altceva decât să le arătăm că sunt importanți și că suferința lor este respectată".
A fost creată și o linie telefonică pentru suport emoțional. Oricine poate suna gratuit, la orice oră din zi ori noapte.