Pandemia a dus la creșterea abandonului. 72 de copii dintr-o comună, dați de părinți în grija statului
În numai două luni, 72 de copii dintr-o comună de la granița județelor Iași și Vaslui au fost dați în grija statului.
Este încă un efect al modului în care pandemia se resimte în rândul adulților, care devin mult mai agresivi, în special cu cei mici, spun psihologii.
În Iași, familii nevoiașe au renunțat și la zece minori. În centrele din Bistrița, chiar zilele acestea, urmează să ajungă doi bebeluși născuți prematur, abandonați.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
O femeie din județul Iași a născut opt copii. Doar unul a rămas în grija ei.
Femeie: „El macar să aibă fericirea, să aibă tot ce îi trebuie.”
Familia este prizonieră într-o sărăcie fără de sfârșit. Din cauza bătăilor primite de la tatăl alcoolic, ceilalți șapte minori, cu vârste între 4 și 17 ani, au fost luați de stat.
Femeie: „Soțul mereu sărea la bătaie, cum să îi crești singură? Dacă el venea numai beat, de unde bani? Trebuia să mă duc să muncesc cu ziua eu”
Reporter: „E un trai mai bun acolo decât acasă?”
Femeie: „Dar bineînțeles că e un trai mai bun, acolo au toți mâncare, au tot ce le trebuie. Nu mai stau fugari, nu mai stau bătuți.”
Odată cu debutul epidemiei de coronavirus în România, minorii au devenit mai expuși la violențe, abuzuri și neglijență, arată datele Direcțiilor pentru Protecția Copiilor.
Liliana Luca, psiholog Institutul de Psihiatrie Socola Iași: „Era clar că vom simți efectele pandemiei, adulții, atunci când au ei sentimente de nesiguranță cu privire la viitor își răsfrâng agresivitatea apărută inerent asupra copiilor”.
E nevoie doar de o singură privire în raportele oficiale pentru a înțelege dimensiunea tristului fenomenul. Doar în județul Iași au fost abandonați, în primele șase luni ale anului, 166 de minori. Cu 16% mai mult, față de aceeași perioadă a lui 2019. Oricât de greu pare de crezut, sunt cazuri în care statul a preluat și zece copii din aceași familie.
Din comuna Belcești, potrivit Direcției Județene pentru Protecția Copilului, 72 de minori au ajuns în centre, în numai două luni. S-a dublat și numărul abuzurilor.
Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași: „La capitolul abuzuri de orice fel, sexual, emoțional, neglijare, în 2019 a avut 177 de cazuri, anul acesta s-a dublat, avem peste 308. Covidul a afectat veniturile celor de la țară, care munceau ca zilieri și așa au ajuns mai mulți copii în sistem"
În Bistriță Năsăud, unde anul trecut 45 de minori au trecut sub tutela statului, sunt 41 de copii abandonați doar în prima parte a lui 2020.
Flaviu Bercea sef serviciu DGASPC Bistrița Năsăud: „Avem copii pe care i am luat în plasament și din spital, adică părăsiți de părinții lor în spital, dar și copii care nu aveau cine să-i supravgheze acasă, părinții pleacau în străinătate”.
În câteva zile, în centrele din Bistrița vor ajunge alți trei minori, dintre care doi nou-născuti prematur.