Greenpeace ne ajută să salvăm pădurile virgine din România. Defrișările, de neoprit
Două treimi dintre pădurile virgine ale Uniunii Europene sunt în România. Din păcate, aceste comori pot fi salvate numai prin introducerea lor într-un catalog special care le garantează protecția.
Chiar miercuri, organizația ''Greenpeace'' a anunțat că a făcut o harta a zonelor virgine și o pune la dispoziția Guvernului. ''Aveam nevoie de ea'', le-a răspuns ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană.
Aceste splendori există în România de mii de ani. Sunt zone în care oamenii au ajuns foarte rar sau deloc. Natură este propria ei stăpână, iar armonia este perfectă. Însă doar 3% dintre păduri nu au fost atinse.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O pădure în care a intervenit omul sunt drumuri forestiere și sunt cioatele arborilor tăiați. Aceste lucruri nu există într-o pădure virgină. Într-un asemenea loc nu există nicio cale de acces. Arborii sunt chiar și de 60 de metri, iar printre ei se găsesc pe alocuri chiar și copaci bătrâni de sute de ani, prăbușiți la pământ uscați de timp dar neatinși de mâna omului.
România are două treimi dintre pădurile virgine ale Uniunii Europene. Cum însă defrișările ilegale par a fi de neoprit, aceste zone unice nu au viitor.
Pot fi protejate de lege numai dacă sunt introduse
intr-un catalog special. Problema este că nu statul se ocupă de acest lucru ci organizațiile non-guvernamentale.
Miercuri, de pildă, Greenpeace a anunțat că a făcut făcut o cartografiere a zonelor virgine după ce a cercetat imagini din satelit și hărți disponibile.
Până în 1945 în România erau aproape un milion de hectare de păduri virgine, astăzi avem cel mult 300 de mii de hectare dintr-un total de aproape 7 milioane de hectare.
Valentin Sălăgeanu, reprezentant Greenpeace: "Harta va fi oferită Ministerului Apelor și Păduri și această să fie folosită până în 2018 să avem păduri virgine."
Pentru a introduce pădurile virgine în catalog, ministerul ar trebuie să verifice informația oferită pe teren că să identifice următoarele caracteristici.
Iovu-Adrian Biriș, expert: "Existența unor arbori cu dimensiuni excepționale. Prezența lemnului mort, căzut la sol sau în picior. Lipsa oricăror cai de acces."
Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor susține că ministerul poate verifică jumătate dintre păduri, care țin de Romsilva, dar nu poate intră în zonele private.
Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor: "La cineva în casă pot să vă cer să impun reguli, dar nu pot să vă impun. "
Promite însă că va finanța ONG-urile care ar urmă să identifice astfel de păduri. Dacă vor demonstra că se potrivesc criteriilor vor fi declarate virgine și astfel protejate de lege.
Cu alte cuvinte, exploatarea forestieră este interzista în totalitate, nu se pot construi drumuri sau cabane, iar accesul se face doar în prezența unui custode.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, padure, greenpeace, doina pană, Ministerul Apelor si Padurilor, paduri virgine,
Dată publicare:
15-11-2017 18:44