Pacienta de la Foişor sunată de Ministrul Sănătăţii înainte de mutare: "Nu cred că sunt atâţia bolnavi COVID în stare gravă"

Dată publicare: 11-04-2021 18:44
Dată actualizare: 11-04-2021 19:34


Premierul Cîțu a vorbit duminică despre onoare și a cerut demisia celor din spatele haosului de la Spitalul Foișor.

Și ministrul Sănătății acuză conducerea că a întârziat nepermis de mult externarea ori transferul pacienților, în vederea transformării unității în spital-suport COVID.

Vlad Voiculescu a anunțat că operațiile anulate se vor putea efectua la Spitalul Clinic "Agrippa Ionescu".

Unii pacienți ar vrea, însă, ca intervențiile să fie făcute doar de medicul curant.

Ruda unei paciente de 72 de ani povestește că a venit de la Alexandria ca să își preia mama, la 8 seara.

Vârstnica ar accepta o operație în altă parte, dar în anumite condiții.

O altă pacientă spune că a aflat despre externare chiar în ziua în care urma să treacă printr-o intervenție chirurgicală.

 

Pacientă sunată de ministru, dar tot nu crede că bolnavii Covid aveau nevoie de ajutor

 

Spune că a fost sunată de ministrul Sănătății, care i-a explicat situația și i-a promis că se va putea opera la genunchi peste o lună.

Nu crede însă că locul pe care l-a eliberat ar putea să salveze alte persoane în stare gravă, infectate cu SARS-COV-2.

Adriana, pacientă: Tot personalul spitalului au luptat să nu închidă spitalul!
Reporter: Unii oameni se zbat acum între viață și moarte, de ce nu credeți această informație?
Adriana: Nu credem, nu vreau să-i fac mincinoși, nu cred că sunt atâția și Spitalul Foișor era ultima șansă”.

Conform ministrului Sănătății, transformarea Spitalului Foișor în unitate suport-COVID se discută de un an. Este un spital în care s-au investit 50 de milioane de euro după 2010 și care avea jumătate dintre paturile de la Terapie Intensivă libere.

Conducerea nu fost de acord cu planul autorităților. De altfel, directorul spitalului, Cristian Stoica, s-ar fi opus chiar și după ce ordinul a fost semnat de ministru și i-a ajuns pe birou - după cum povestea viceprimarul Horia Tomescu. De aici, externările și transferurile făcute în toiul nopții.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: ”Da. S-a întârziat nepermis de mult cu transferul pacienților. Acordul managerului, formalitățile întocmite și de ASSMB au venit ultimele și cu întârziere. Ministerul Sănătății nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primarii sau consiliu județean, chiar dacă vorbim de o situație de criză, lucrurile pot fi blocate fie din interes mediatic, fie alt interes".

 

Cîțu: ”Să vedem dacă mai este onoare în România”

 

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că decizia de trecere a spitalului de ortopedie în rândul unităților suport Covid a fost corectă. Recunoaște însă că evacuarea s-a făcut cu stângăcie.

Raed Arafat: "Decizia de fond este una corectă, chiar dacă a creat un disconfort pentru pacienții din Spitalul Foișor. În condiții de normalitate nu am ajunge să evacuam un spital".

Premierul Cîțu a vorbit duminică despre onoare și demisii - cu bătaie directă la adresa celor responsabili de haosul din timpul evacuării.

Florin Cîțu, premierul României: "Este vorba de onoare, să vedem dacă mai este onoare în România".

Directorul spitalului, Cristian Stoica, nu a fost de găsit, pentru un punct de vedere. Între timp, unul dintre cei 20 pacienți aduși în stare gravă la Foișor a decedat.

Altfel, cei de la Ortopedie, care vor trebui să se opereze, pot face asta la spitalul "Agrippa Ionescu", a promis Vlad Voiculescu. Intervențiile vor fi efectuate de medici curanți, fără costuri suplimentare.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO