"Trisezi centura, pacalesti viata" - campanie DURA de constientizare a soferilor. Povestile celor 15 scaune "ale mortii"

Dată publicare: 07-07-2016 14:00
Dată actualizare: 10-07-2016 07:32


Aproape 2.000 de oameni au murit in accidente rutiere numai anul trecut, iar politistii spun ca numarul lor ar putea scadea daca soferii si pasagerii ar purta centura de siguranta.

O expozitie inedita a fost deschisa in Piata Universitatii din Capitala. 15 scaune extrase din masinile unor soferi morti in accidente de circulatie spun povestea celor care au fost la volan si care au murit pentru ca nu au purtat centura de siguranta. 

 

Politistii care i-au prins astazi pe soferi fara centura le-au oferit o alternativa la amenda: sa intre in cortul in care se afla cele 15 scaune si sa asculte una dintre tragicele povesti, ca sa isi poate trage singuri concluziile: "Trisezi centura, pacalesti viata".

 

Fiecare scaun spune o poveste trista, iar cei care vor sa o auda pot intra pe site-ul supravietuitori.ro.

Ideea campaniei politistilor rutieri a pornit de la o practica periculoasa si des intalnita in randul soferilor: prinderea centurii de siguranta prin spatele lor. Asta inseamna ca in cazul unui accident grav, nimic nu mai opreste corpul soferului sa nu se loveasca de volan, de partile dure ale caroseriei sau sa zboare pur si simplu prin parbriz. Iar asta inseamna de cele mai multe ori moarte.

Soferii au mereu scuze: ii deranjeaza, merg putin si nu are rost sa o mai poarte, ii strange prea tare. Asa ca unii prind centura prin spatele lor, altii folosesc un sistem care pacaleste masina care nu mai emite semnalul sonor de avertizare.

Unul dintre cei prinsi in trafic cu asa ceva, fusese implicat in doua accidente rutiere grave. “Ma tracta cineva pe A1 si la 120 la ora s-a rupt sufa. Am traversat pe contrasens si ne-am rasturnat in sant, daca nu purtam centura si eu si sotia muream". Cu toate astea, acum circula fara centura de siguranta. Grav este ca statisticile arata ca in Romania se moare cu zile.

Comisar sef Florentin Brăcea - directorul Directiei Rutiere IGPR: "Anul trecut au murit in Europa peste 26 de mii de persoane. In Romania cifra a fost de 1983. Peste 900 puteau fi salvate daca foloseau centura de siguranta."


VIDEO PROTVPLUS.RO