(P) Compania ECO SUD S.A, clarificări despre depozitul ecologic de la Vidra
S.C. Eco Sud S.A., în urma mai multor evenimente, aparent întâmplătoare, petrecute în ultimul timp, consideră că este momentul oportun să clarifice mesajele tendențioase din spațiul public și care încearcă să umbrească activitatea societății.
Eco Sud S.A., garantează că toate activitățile întreprinse respectă integral legislația în vigoare și că are preocupări permanente să protejeze mediul și mai ales populația din zonele în care activăm. Facem aceste precizări pentru că acțiunile împotriva societății noastre se înmulțesc și sunt lipsite de orice fărâmă de adevăr.
Așa cum s-a întâmplat și la evenimentul organizat de Asociația “Grup de socializare locala(GSL)”, de duminică 9 septembrie 2018, unde s-au adus acuzații total nefondante în privința modului de funcționare a depozitului ecologic Vidra și la care răspundem, fără echivoc, cu speranța că opinia publică va alege să judece rațional pe baza dovezilor și nu a lozincilor denigratoare.
1. Asociația GSL protestează împotriva presupusului miros degajat de activitatea de depozitare a deșeurilor de la Vidra.
ECO SUD S.A.: Acuzația este falsă deoarece întregul depozit este acoperit, în conformitate cu normele de mediu european, fapt ce poate fi dovedit, fara tăgadă, prin vizitarea acestuia.
Depozitul deservește și asigură serviciul pentru o populație de peste 3 milioane de locuitori din București și Ilfov inclusiv, în mod gratuit, pentru satele Sintești, Vidra și Jilava, fiind obiectiv strategic în managementul deșeurilor în regiunea București-Ilfov.
Pentru a demonta acuzația de miros greu de suportat, invităm reporterii, autoritățiile, organizațiile sau orice om curios să con-state personal care este adevarul printr-o vizită la depozitul ecologic. Le stăm la dispoziție tuturor, oricând, și le vom răspunde la toate întrebările legate de această acuzație falsă.
2. Asociația GSL protestează împotriva unei presupuse scurgeri de lichide din depozit, care ar fi afectat balta Vadu lui Moș, în urmă cu trei saptamani.
ECO SUD S.A.: Depozitul ecologic, prin natura activităților sale, este protejat cu geomembrană și geocompozit, iar acestea nu permit scurgerea lichidelor în afara depozitului. Ca măsură de precauție depozitul este verificat zilnic tocmai pentru a se evita asemenea incidente.
Fenomenele produse luna trecută, în balta Vadu lui Moș, pot fi generate de mai multe cauze, dar, de regulă, problema este lipsa de oxigen din apă și de creșterea excesivă a algelor.O asemenea situație, foarte plauzibilă la balta Vadu lui Moș, duce la moartea peștilor, tragedie care se repetă anual, din păcate, în mai multe balți și lacuri din România.
La o simplă accesare a știrilor, din această vară, se poate observa că fenomenul de eutro-fizare(lipsa oxigenului din apă) a avut loc în foarte multe balți și lacuri din România și nominalizăm aici Galați, Cluj, Brăila, București (Lacul Morii, Herăstrau), dar și în străinătate, cum a fost cazul Germaniei, în mai multe rânduri.
Pe de altă parte mai există și alte cauze, posibile, care au putut afecta ecosistemul din balta Vadu lui Moș.Poluarea ar putea avea sursa în deșeurile depozitate, în mod abuziv, în jurul balții, ceea ce poate sa genereaze scurgeri de levigat, iar acesta poate ajunge, foarte ușor, în panza freatică.
Deținem, în acest sens, atât un studiu efectuat de o societate specializată, cât și o hartă cu amplasamentele în care gunoaiele sunt depozitate pe sol și din care se scurge levigat fără ca autoritățile să intervină, să oprească aceste ilegalitați și să-i oblige pe proprietarii depozitelor ilegale să decontamineze zona.
O altă sursă de poluare, a bălții Vadu lui Moș, o pot reprezenta fosele septice din ansamblurile rezidențiale, aflate în jurul acesteia și a pârâului Cocioc, toate dejecțiile fiind deversate în această baltă.
Motivul? Din cauza nivelului ridicat al pânzei freatice, nu există un sistem de can-alizare modern. Deținem fotografii și probe, privind și acest tip de poluare, pe care le putem pune la dispoziția tututor celor interesați.
Din păcate am constatat, din articolele apărute în media și din alte surse, că scopul din spatele acestui eveniment, organizat de asociația GSL, sunt tentantele tranzacții imobiliare. Acestea vizează terenurile din jurul bălții, cu vedere la luciul de apă, și chiar privatizarea locului.
Manipularea populației din Vidra, Sintești și Berceni prin acuzațiile aduse Eco Sud SA de către GSL, cu scopul vădit de a prejudicia societatea, pare, tot mai clar, că este acțiunea unui grup de afaceriști, din domeniul imobiliar, care au atras de partea lor asociația, dar și pe Daniela Nae și Marian Joiman, doi ”lideri” de opinie din zonă, ce declară că luptă gratuit pentru drepturile populației din zonă, însă la final s-ar putea ca populația să descopere că au avut alte interese.
Nu în ultimul rând, dorim să vă aducem la cunoștință că, așa cum susțin localnicii, mobilizarea manifestanților, de a participa la protest, a fost impulsionată prin oferirea, în mod ilegal, a câte 50 de lei, pentru fiecare participant!
Acest fapt a fost denunțat de societatea noastră autorităților responsabile și vă asigurăm că, la timpul potrivit, vom informa intreaga opinie publică depre rezultatele anchetei.
Am făcut acest demers, de a clarifica toate problemele din zona bălții Vadu lui Moș, pentru ca toată lumea să înțeleagă că acuzațiile nefondate și nesusținute de dovezi aduc prejudicii majore unor companii care respectă oamenii, respectă legile, respectă România.
Noi, Eco Sud S.A., știm că numai protejând populația și mediul vom putea stabili un parteneriat viabil, o legătură reală care să contribuie la ridicarea calitații vieții și la o dezvoltare pe măsură a zonei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!