Ororile la care au fost supuși unii dintre ostaticii israelieni care s-au aflat în Fâșia Gaza. Nici copiii nu au fost iertați
Ministerul israelian al sănătăţii a afirmat într-un raport destinat ONU că ostaticii eliberaţi anul trecut din Fâşia Gaza, printre care copii, au suferit violenţe psihice şi sexuale în timpul captivităţii lor, informează duminică AFP.
Documentul se bazează pe mărturii ale foştilor ostatici care au spus că au fost bătuţi, arşi, privaţi de apă şi de hrană sau abuzaţi sexual de către răpitorii lor.
Raportul urmează să fie predat săptămâna viitoarei raportoarei speciale a ONU asupra torturii, Alice Jill Edwards, a precizat duminică într-un comunicat Ministerul Sănătăţii israelian.
În timpul atacului fără precedent al grupării islamiste Hamas în Israel, pe 7 octombrie 2023, atac care a declanşat războiul în Fâşia Gaza, 251 de persoane au fost răpite şi duse pe teritoriul palestinian.
Luna următoare, un armistiţiu de o săptămână, singurul intervenit până acum, a permis eliberarea a 105 de ostatici. Alţi 96 sunt în continuare ţinuţi în Gaza, dintre care 34 au fost declaraţi morţi de către armata israeliană.
„Unul dintre ostaticii eliberaţi a povestit că a fost abuzat sexual de un terorist al Hamas sub constrângerea unei arme", se poate citit în raport. "Unele femei au povestit că au fost legate de paturi în timp ce răpitorii lor le priveau", continuă raportul.
Israelul a publicat deja mai multe rapoarte şi mărturii asupra condiţiilor de captivitate ale ostaticilor, unii denunţând abuzuri sexuale, acuzaţii pe care mişcarea islamistă palestiniană Hamas le-a respins sistematic.
„Ororile îndurate de ostatici dezvăluie în faţa lumii brutalitatea inamicului cu care Israelul se confruntă", a comentat ministrul israelian el sănătăţii Uriel Busso, îndemnând comunitatea internaţională "să crească presiunea asupra Hamas" pentru eliberarea ostaticilor încă deţinuţi.
Progrese au fost înregistrate în ultimele săptămâni pentru a se ajunge la un acord asupra ostaticilor şi pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza, însă recent cele două tabere s-au acuzat reciproc de blocarea negocierilor.
„ONU dispune de fapte. Ea are obligaţia morală de a face tot ce-i stă în putinţă pentru ca ostaticii să se întoarcă imediat acasă", a declarat preşedintele Israelului, Isaac Hezog.
Forumul familiilor ostaticilor, principala asociaţie de sprijin, a cerut să se ajungă cât mai repede la "un acord pentru a asigura eliberarea imediată a tuturor ostaticilor".