Tații vor putea sta acasă 10 zile lucrătoare cu copiii, după naștere, în concediu plătit
Tații vor putea sta acasă 10 zile lucrătoare cu copiii, după naștere, în concediu paternal plătit. E o perioadă dublă față de cât prevedea legea acum.
Guvernul se pregătește să facă această prelungire pentru a ne alinia cerințelor la nivel european. Specialiștii spun că timpul petrecut de taţi cu bebelușii este esențial pentru o dezvoltarea echilibrată a copiilor, dar și un sprijin de care mamele au mare nevoie.
Cu doi copii, de 11 și 4 ani, acest tată spune că ar fi stat și mai mult acasă după nașterea lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tată: ”A stat soția, apoi eu am început munca. La primul, eram mai tineri, nu știam cum să ne comportăm cu ei a fost puțin mai greuț, la al doilea a fost mai plăcut”.
Până pe 2 august, statele membre ale Uniunii Europene ar fi trebuit să-și modifice legislația privind concediul paternal, adică zilele libere acordate taților când li se naște un copil sau când adoptă unul.
Cu întârziere față de data limită stabilită prin directivă europeană, abia acum guvernul are gata ordonanța de urgență pentru prelungirea concediului paternal, de 5 la 10 zile lucrătoare, aşa cum prevede legislația comunitară.
Aceste zile sunt acordate în apropierea nașterii copilului său imediat după, iar angajatorul care nu respectă acest timp liber riscă amenzi de până la 8 mii de lei. În această perioadă nu are voie să-i înceteze contractul de muncă.
Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei de Muncă din Parlamentul European: ”E vorba de a crea în spațiul familiei acea legătură foarte importantă, astfel încât ambii să fie prezenți măcar 10 zile după naștere, e foarte important, demonstrat și științific mai ales pentru situațiile când există acel risc de depresie post-partum pentru mame”.
Potrivit sociologilor, timpul petrecut de tați cu cei mici este esențial.
Adrian Dan, Sociolog, Universitatea din Bucureşti: ”Reuşeşte sau nu să creeze un echilibru psihologic. Copiii în viaţa cărora prezenţa tatălui e constantă şi echilibrată au o dezvoltare emoţională mult mai accentuată când devin adulţi. Prezenţa tatălui poate avea două laturi importante - unul de sprijin în treburile casei şi de sprijin pentru mamă. Această măsură vine să spargă clişeul tradiţionalist în care mama este responsabilă cu creşterea copilului”.
Pentru cele 10 zile, tații vor încasa leafa integral, ca într-un concediu de odihnă obișnuit. Iar cei care vor face cursuri de puericultură vor primi în plus cinci zile, față de zece câte sunt acum. Asfel, numărul total de zile libere acordate se menține la 15.
În luna martie, Parlamentul European a publicat o comparație între țări cu privire la concediile acordate taților. În vreme ce țări ca Germania nu ofereau nicio zi liberă, alte state aveau reguli mult mai generoase. În Bulgaria, legislația prevedea 2 săptămâni libere, cea din Franța - patru, iar în Spania se putea ajunge chiar la 16, în anumite condiții.