Polițiștii ar putea intra cu forța în casele unde bărbații își bat partenerele sau copiii

×
Codul embed a fost copiat

În cazurile de violență în familie, polițiștii vor putea intra cu forța într-o locuință și vor avea dreptul să-l dea afară din casă pe agresor pe termen nelimitat, chiar dacă este proprietarul casei.

Aceste măsuri extrem de necesare sunt prevăzute de o lege aprobată joi seara de Guvern, pe care autorităţile susţin că o vor pune în aplicare până în luna mai.

Este vorba despre ordinul de protecție provizoriu, cerut cu disperare de femeile bătute de parteneri. Poliţiştii vor putea emite pe loc acest ordin. Agresorii, dar și victimele, copii sau rude aflate în pericol vor purta brățări electronice de monitorizare.

România a numărat anul trecut peste 20 de mii de victime ale violenţei domestice. După ce o femeie este bătută de soţ, încearcă să scape plecând de acasă, numai că nu sunt suficiente adăposturi pentru atâtea victime.

Victima: "Am plecat din casă, am dormit în casa scărilor, am fost la prieteni, am fost la rude, poliţia nu putea să facă nimic".

Citește și
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Aceste situaţii nu ar mai exista dacă legea aprobată de guvern va fi votata cât mai curând de parlamentari. Odată adoptată legea, poliţiştii vor putea să intre şi cu forţa într-o locuinţă în care ştiu că o victimă este abuzata şi îl vor putea da afară pe agresor din casă, chiar dacă acesta este proprietar.

Victima: "Este foarte important ca poliţia să sosească la domiciuliu în urma unui apel pe care cu toţii ne dorim să-l facem cât mai repede, deoarece în felul acesta ai posibilitatea ca orice rană, vânătaie să fie văzute de poliţişti, ai şansa să te prezinţi în faţa instanţei cu dovezi clare."

Următorul pas al poliţiştilor va fi să evalueze cât de ridicat este gradul de risc în care se afla victima şi să decidă dacă este nevoie să emită un ordin de protecţie provizoriu.

Odată emis un ordin de protecţie provizoriu, agresorul nu are voie să mai intre în domiciliul comun: rămâne fără chei şi fără arme, dacă deţine, şi nu are voie să se mai apropie de victima până la o distanţă sigură, de câteva sute de metri. Agresorii vor fi monitorizaţi cu brăţări electronice, la fel şi victimele sau alte rude aflate în pericol. Sistemul complex de monitorizare, care costă milioane de euro, ar trebui să fie implementat de Ministerul de Interne.

Cristina Horia, preşedinte Rețeaua VIF: "În continuare probabil că vom avea acea situaţie în care agresorul chiar dacă va încalca ordinul de protecţie, nu va merge la închisoare. Şi asta pentru că sancţiunea este mult prea mică. Vorbim de o pedeapsă de la o lună la un an care de cele mai multe ori se dă cu suspendare, iar agresorul rămâne în libertate".

Proiectul legislativ care include introducerea ordinului de protecţie provizoriu a fost aprobat de Guvern şi va fi discutat în Parlament.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Suntem fruntasi la violenta domestica iar autoritatile au mainile legate. Cazul Petrutei:
Suntem fruntasi la violenta domestica iar autoritatile au mainile legate. Cazul Petrutei: "O sa se razbune pe familia mea"

Crima de pe Calea Victoriei aduce din nou in discutie violenta domestica, la care tara noastra ocupa un loc fruntas. Zilele trecute o alta femeie a fost atacata pe strada de fostul iubit, arestat acum pentru tentativa de omor.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.