Orașul unde turiștii sunt lăsați să folosească pădurea pe post de toaletă. Primar: ”Eu sunt satisfăcut de ce văd”
Sute de romani îşi părăsesc vara apartamentele din oraşe şi se mută cu rulota în mijlocul naturii. Nu toţi îşi permit însă costurile din campingurile autorizate,şi aşa au apărut locurile "neoficiale" de campat.
De pildă, Valea Cerbului de lângă Buşteni. Acolo, în schimbul unei taxe de ecologizare, primăria îi lasă pe musafiri să folosească pădurea pe post de toaletă şi răul pentru spălat rufe şi vase.
Pe Valea Cerbului din Buşteni se instalează anual sute de români iar locul se transformă într-un orăşel. Turiştii - în mare parte pensionari - îşi amenajează terase şi grădini de flori şi, în lipsa unor condiţii decente de campare, fiecare se gospodăreşte cum poate.
Turistă: "Aicea avem dușul, băgăm în priză la 12 volţi. Punem apa caldă în bidonul ălă, dăm drumul aicea, tragem fermoarul şi uitaţi!”
Turist: "Domnul de aicea şi-a făcut şi o scurgere... A improvizat un soi de chiuvetă cu scurgere în pământ! Da, da!"
Zona este administrată de Primăria din Buşteni şi fiecare maşină care intră în vale plăteşte o taxă de 10 lei pe zi. Cei care vin cu rulota şi stau tot sezonul achită şi o taxă de ecologizare de 350 de lei pe sezon.
Turist: "Duceţi-vă şi vedeţi WC-ul ăla că e plin. Şi nu îl ridică de o săptămână de aici. Unde te duci, să îţi faci nevoile? În pădure?”
Lăsate neacoperite, coşurile de gunoi atrag urşii care vin să caute hrană în plină zi.
Valea Cerbului nu apare pe lista Ministerului Turismului cu campinguri autorizate.
Irinel Ghiță, primar Bușteni: ”Eu sunt satisfăcut de ce văd acolo. Mie îmi place, este curăţenie, în fiecare dimineaţă avem oameni care strâng."
Potrivit legii, cel mai modest camping - clasificat cu stea - ar trebui să aibă iluminat public, reţea de apă şi canalizare, grupuri sanitare cu duşuri, chiuvete şi câte o toaletă la 30 de persoane.
Pubelele de gunoi trebuie aşezate în spaţii închise iar locurile de campare neapărat să fie delimitate. În acelaşi timp, turiştii trebuie să aibă la dispozite un magazin, un telefon public şi cel puţin un teren de sport.
Ca să facă aceste investii, primăria din Buşteni are nevoie de bani şi ar trebui să impună şi o taxă de campare.
Turist: "Dacă face civilizat, civilizat, noi nu avem acces din cauza banilor. Va fi foarte scump, cum e în orice camping."
În aceeaşi situaţie este şi platoul Peştera - Padina, în plin parc natural. Zeci de români campează în zonă fără ca locul să fie autorizat.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!