Orașul din România în care iei amendă dacă nu ai număr pe ușa apartamentului. Peste 3.000 de localnici au fost sancționați
În țara birocrației și a dosarului cu șină putem fi amendați pentru cele mai nebănuite lucruri. De exemplu, există orașe în care se aplică sancțiuni dacă nu avem numărul pe uşa apartamentului, ori dacă hrănim porumbeii.
În fiecare caz autorităţile locale au avut argumente serioase când au aprobat astfel de măsuri. De aceea este bine să le cunoaștem.
O femeie din Oradea a plătit 100 de lei pentru că nu avea număr pe uşa apartamentului, atunci când agenții locali au venit în control.
Alegeri 2024
11:07
Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
11:00
Elena Lasconi, după vot: Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
Femeia amendată: „A trebuit să fac copie după procesul verbal și după chitanța cu care am plătit și să le duc la poliția locală. Sub amenințarea executării”.
Sancţiunea este prevăzută într-o hotărâre de Consiliu Local din 2017.
Octavian Haragoș, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: „Pentru a avea o imagine cât mai completă, cât mai corectă, asupra numărului populației, trebuie să existe întotdeauna o corelare între numărul populației și immobile”.
7 ani mai târziu, măsura este tot în vigoare pentru că, spun autorităţile, ajută serviciile de urgenţă să ajungă mai repede la adresă.
Femeia amendată: „Am primit amendă, da, pentru că n-aveam număr pe ușa de intrare în apartament. Oricine poate suna la interfon, cu numele noastre, cutiile poștale numerotate”.
Mulți locatari din Oradea nu au totuși numărul pus pe ușă.
Femeie: „Noi avem aicea interfon, știe toată umea unde stăm”.
Reporter: „Da, dar pe ușa apartamentului?”
Femeie: „Nu”.
Sancțiuni aspre se dau și la Timișoara
Peste 3.000 de orădeni au primit astfel de amenzi din 2020 și până în prezent. Iar aceeași hotărâre a fost luată și în Timișoara.
Dana Seracin, purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Timișoara: „Sancțiunile sunt destul de mari, de la 1500 de lei, la 2500 de lei”.
Până acum nu s-au dat sancţiuni. Însă, sunt aplicate amenzi pentru cei care hrănesc porumbeii din centrul orașului. Autorităţile spun că excrementele distrug clădirile din zona istorică.
Locuitor din Timișoara: „Mi se pare un pic exagerat, amendați nu, eventual niște avertismente, anunțuri că nu e bine să hrănim porumbeii”.
Câteva persoane au fost amendate cu până la 200 de lei, iar alte 40 au primit avertismente. În momentul de față, hotărârea este suspendată pentru că Prefectura Timiș a atacat-o în instanță.
Iar poliţiştii din Baia Mare îi pot amenda cu până la 1.500 de lei pe cei care dau bani cerșetorilor.
În ultima vreme, pe străzile oraşului au apărut tot mai multe persoane fără adăpost, care devin agresive, aşa că autorităţile încearcă să reducă fenomenul.