Oraşul care ar putea să-şi producă singur curentul electric. Are deja cea mai ieftină căldură din România
Beiuș, un orășel din județul Bihor, ar putea deveni prima urbe independentă energetic, din România.
Orașul folosește deja apă geo-termală pentru încălzire, iar acum, autoritățile vor să obțină în același mod și energie electrică. S-au inspirat de la islandezi și au mers până la ei, ca să vadă cum ar putea să pună în practică ideea.
Un bărbat locuiește împreună cu soția, într-un apartament cu 3 camere din Beiuș. În total, dau la întreținere în jur de 300 de lei pe lună.
Localnic Beiuș: „Ieftin.”
Reporter: „De ce?”
Localnic: „Din cauza apei termale, probabil."
Orașul are cea mai ieftină gigacalorie din țară, de 82 de lei plus TVA.
Marin Alecu, președintele unei asociații de locatari: „Pe timp de iarnă, în cea mai grea lună, cum ar fi ianuarie, cam 175-200. La trei camere. Cam 150 la două și la o cameră cam o sută."
Deja trei sferturi din oraș beneficiază de încălzire cu apă geotermală. Dar autoritățile locale au un proiect de extindere în valoare de 4.3 milioane de euro. Principiul este simplu: odată extrasă din pământ, apa geotermală trece întâi printr-un sistem care încălzește apa rece și apoi ajunge în apartamente.
Planurile sunt însă mult mai mari.
Petru Mlendea, primar Beiuș: „Studiem posibilitatea că, din forajele de mare adâncime, să putem genera inclusiv curent electric. Pentru că pierderea de temperatură este relativ mică și apa geotermală poate fi folosită, după aceea, ca încălzire."
Primarul a mers împreună cu niște specialiști din Oradea, până în Islanda că să vadă cum funcționează o astfel de instalație. Țară este renumită pentru modul în care folosește apă geotermală.
Miron Sferle, directorul de dezvoltare al unei firme de apă geotermală: „Dacă temperatura sursei geotermale este de 100 de grade, randamentul de transformare este destul de mic, de 6 la sută. Eficiența începe de la o temperatură minimă de 150 de grade."
Dar apa de sub Beiuș nu atinge astfel de valori, așa că specialiștii caută soluții și vor să folosească roci fierbinți.
Sistemul presupune folosirea unei sonde de mare adâncime, la peste 4.000 de metri, prin care ar urma să fie injectată apă pentru dizolvarea metalelor grele. În acest fel, apa se încălzește până la 200 de grade, este adusă la suprafață și ulterior este folosită pentru energie electrică. Valoarea proiectului se ridică la câteva zeci de milioane de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!