Cand isi va redobandi Romania independenta energetica. Ponta a vizitat "comoara" din Marea Neagra

comoara energetica marea neagra

Victor Ponta sustine ca Romania ar putea deveni independenta energetic in cel mult zece ani, in urma exploatarii resurselor de gaze si de titei din Marea Neagra.

Acesta a precizat ca Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru realizarea de noi sonde.

"Am vizitat platformele din Marea Neagra, le multumesc reprezentantilor OMV - Petrom care au fost alaturi de mine. Primul sentiment pe care il am este de foarte mare mandrie pentru ca am vazut realizari tehnologice cu totul si cu totul exceptionale, o platforma in mijlocul marii nu e chiar cel mai simplu lucru din lume, realizari care au apartinut romanilor, celor de la Petrom. Am aflat si eu cu aceasta ocazie ca e vorba de zeci de ani de experienta, dinainte de 1989, e vorba de conditii extrem de dificile, e vorba de inventii tehnologice care apartin celor de la Petrom si faptul ca in acest moment o parte importanta a productiei de titei si de gaze vine din aceasta zona de offshore pentru posibilitatea de dezvoltare a Romaniei si aici vorbesc nu doar de consumul populatiei, ci vorbesc de consumul industrial, e un lucru foarte bun", a afirmat premierul, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta pe Aeroportul "Mihail Kogalniceanu".

Ponta a mai spus ca prin investitiile Petrom, dar si ale altor companii, zona Marii Negre devine "acel rezervor energetic de care Romania are foarte mare nevoie".

Premierul a precizat ca Guvernul va oferi "tot sprijinul" pentru aceste investitii.

Citește și
dupa 20 de ani CEO Petrom
Basescu despre comoara din Marea Neagra: "Suntem norocosi ca n-am vandut 10% din Petrom in 2011"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El a sustinut ca in cel mult zece ani "Marea Neagra va putea acoperi integral necesitatile industriei si populatiei romanesti si va face din Romania intr-adevar un jucator important pe aceasta piata".

"In perioada imediat urmatoare Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru noi sonde si e foarte important ca zona Marii Negre, prin investitiile facute in special de OMV - Petrom, dar si de alte companii mondiale de renume, devine intr-adevar acel rezervor energetic de care Romania are foarte mare nevoie. Ideea de a avea independenta energetica si de a avea in anii care urmeaza chiar capacitatea de a deveni acel mare producator regional pentru Romania nu este un vis, nu este o simpla propaganda, este o realitate si din partea Guvernului va exista tot sprijinul pentru investitiile OMV-Petrom, pentru ceilalti investitori in asa fel incat intr-o perioada de timp, care poate parea lunga pentru politicieni, dar de fapt e scurta pentru marile companii, de 4, 5, 6, 7 ani, productia si de gaze si de titei din Marea Neagra va putea acoperi integral necesitatile industriei si populatiei romanesti si va face din Romania intr-adevar un jucator important pe aceasta piata", a afirmat Victor Ponta.
El a mai spus ca isi doreste ca in acest an sa fie inaugurata conexiunea de gaze cu Republica Moldova si astfel tara noastra sa devina si exportator.

Premierul a mentionat ca, in afara platformelor care apartin Petrom, sunt doua perimetre noi ale Exxonmobile, iar intr-unul dintre acestea a intrat in asociere si Romgaz.

"In afara de ceea ce am vizitat acum platformele vechi apartinand doar Petrom, sunt doua perimetre noi, e vorba de Neptun si de Midia, unde sunt acordate licentele impreuna cu Exxonmobile. Intr-unul dintre ele a intrat si Romgaz si este prima data cand o companie romanesca intra intr-o asemenea asociere realmente de mare nivel tehnologic", a explicat premierul.

Victor Ponta a mai declarat ca problema energiei este una care preocupa Europa si din acest motiv in luna mai va fi un Consiliu European care va dezbate acest subiect.

"Pe 22 mai va iesi un Consiliu European special dedicat problemelor pe energie pentru ca toata Europa are o problema de competitivitate si are o problema de dependenta energetica. Si atunci Romania este privilegiata fata de alte tari. Sper ca in luna iunie sa avem vestea buna privind semnarea proiectului Nabucco, deci Romania este intr-o pozitie privilegiata de care trebuie sa stie sa profite in anii care urmeaza", a afirmat premierul Ponta.

Companiile OMV Petrom si Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagra, potrivit estimarilor preliminare, cantitate care echivaleaza cu aproape jumatate din consumul anual actual al Romaniei, se arata intr-un comunicat al OMV Petrom transmis in 4 aprilie Bursei de Valori Bucuresti.

OMV Petrom produce anual circa 5 miliarde de metri cubi de gaze. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Cele doua companii exploreaza impreuna perimetrul Neptun din Marea Neagra. In luna februarie a anului trecut, cele doua companii au anuntat o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

Rezervele din Marea Neagra pot acoperi jumatate din consumul anual de gaze al Romaniei

Estimarea apartine companiei Petrom, care a inceput cel mai mare studiu in zona romaneasca a Marii Negre.

Totusi, noile rezultate arata ca Romania poate obtine independenta energetica fata de importul de gaze rusesti abia in 2020.

Ultimele date furnizate de OMV PETROM arata ca rezervele de gaze descoperite in Marea Neagra sunt mult mai mari decat estimarile oficiale.

Astfel, s-ar putea extrage aproximativ 6,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adica aproape jumatate din consumul anual al tarii noastre.

Explorarile in Marea Neagra sunt facute OMV Petrom, impreuna cu EXXON. Cele doua companii au inceput cercetarile in 2011 si estimeaza ca vor investi cel putin 1 miliard de dolari.

Forarile se fac in blocul Neptun, la 170 de kilometri de tarm, la o adancime de aproximativ 1.000 de metri. Perimetrul Neptun are aproximativ 9.900 de kilometri patrati.

Cele doua companii estimeaza ca anul acesta vor incheia studiul de seismica si cel mai tarziu anul viitor vor incepe forajul de explorare si evaluare.

OMV Petrom produce anual aproximativ 5 miliarde de metri cubi de gaze si astfel isi va dubla productia.

In 2012, tara noastra a consumat aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Rezervele din Marea Neagra pot acoperi jumatate din consumul anual de gaze al Romaniei
Rezervele din Marea Neagra pot acoperi jumatate din consumul anual de gaze al Romaniei

Estimarea apartine companiei Petrom, care a inceput cel mai mare studiu in zona romaneasca a Marii Negre.

Basescu despre comoara din Marea Neagra:
Basescu despre comoara din Marea Neagra: "Suntem norocosi ca n-am vandut 10% din Petrom in 2011"

Presedintele Basescu a declarat, la intalnirea cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss, ca dupa ultimele evolutii privind explorarea resurselor din Marea Neagra a devenit de inteles ca Romania nu va mai vinde cei 10% din Petrom.

O noua COMOARA pentru economie s-ar putea ascunde in Marea Neagra. Romania a castigat-o la Haga
O noua COMOARA pentru economie s-ar putea ascunde in Marea Neagra. Romania a castigat-o la Haga

Marea Neagra ne uimeste cu bogatiile sale. Una dintre companiile care a inceput sa foreze in zona pe care am castigat-o la Haga din disputa cu Ucraina, se asteapta sa dea peste cel putin 60 de miliarde de metri cubi de gaze.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).