Orasenii care isi iau rosiile si castravetii de pe acoperisul blocului sau din balcon. Gradinile urbane - o noua moda in lume

Ultima actualizare: 10-07-2015 07:08

Cum ar fi ca atunci cand vi se face pofta de o salata sa iesiti pe balcon sau pe acoperisul blocului ca sa culegeti rosii proaspete, castraveti sau patrunjel. Perfect posibil.

Multi dintre oraseni si-au implinit visul de a avea o gradina chiar daca nu stau la casa. Muncesc mult, dar satisfactia este imensa.

Rosii, pepeni, dovlecei, ardei, castraveti dar si multe alte legume, pot creste fara probleme la oras.

Romanii au inceput sa le cultive pe unde apuca. In timp ce unii au obtinut deja adevarate productii, altii sunt inca la inceput. Mihai creste rosii si patrunjel pe balconul sau de la etajul 9.

Mihai Moldovanu: ''Pana acum a fost mai mult experimental sa vad daca chiar cresc. Dar vad ca astea au crescut foarte bine si ma gandesc sa pun mai multe la anul, pe aici, pe balcon. Rosii, busuioc, menta, plante aromatice.”

Directia Generala de Asistenta Sociala produce deja de doi ani legume si fructe pe acoperisul cladirii de birouri. Roadele ajung in cantinele sociale.

Marius Popescu, purtator de cuvant DGASMB: “Acum o saptamana cam atat era. Anul trecut am avut pepeni destul de mari puteam sa concuram cu cei de la Dabuleni.”

Gradinile urbane sunt noua tendinta in intreaga lume. Iar astfel de oaze de verdeata au aparut pe mai multe acoperisuri ale blocurilor din Romania. Cei care le ingrijesc, nu mai dau o fuga pana la piata daca vor sa isi faca o salata, ci mai degraba urca pe cladire si isi aleg legumele care au crescut chiar in mijlocul orasului.

Altfel, oricine poate sa isi faca asa ceva cu avizul unui inginer de structura, care decide ce incarcatura suporta constructia.

Si orasenii care stau la casa au inceput sa devina oameni practici. Tot mai multi renunta la o parte din gazon, in favoarea straturilor. Este si cazul lui Cristian Olteanu.

Cristian Oltean: “Astia sunt foarte iuti, trebuie sa aiba vreo 15 cm ca sa poata fi culesi. Rosiile priviti cat de usor ca, asta inseamna ca sunt facute. Pe un singur fir se poate recolta intre 4 si 8 kg de tomate. Daca ne gandim ca avem vreo 20 de fire, culegem in jur de 80-100 de kg de rosii.

Cristian Olteanu: “M-am gandit, de ce sa mai merg la piata, cand pot sa le am in gradina."

Daca in cazul unui balcon investitia poate fi mai mica de 100 de lei, pe o terasa sau intr-o gradina costurile unei sere variaza intre o mie si 3000 de lei.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO