O casa de patrimoniu national a disparut complet dintr-un sat din Gorj. Care este explicatia

Dată publicare: 07-07-2015 12:33
Dată actualizare: 10-07-2015 07:08


O casa de patrimoniu national din Gorj a disparut cu totul de pe fata pamantului. Casa, fost muzeu al satului, data din 1850 si a fost vazuta ultima data in urma cu aproape 10 ani.

Autoritatile au pierdut-o din vedere si s-au trezit acum sa investigheze misterioasa disparitie.

Aici este locul unde a fost casa Barbatescu, o perioada muzeul satului din Barbatesti, nu mai exista nimic din acea casa, decat cateva caramizi.

Casa pe care boierul Costica Barbatescu a ridicat-o in 1850 a rezistat in timp, pana acum un deceniu. Dupa ce a fost retrocedata, proprietarul nu s-a mai interesat de soarta ei, iar acum autoritatile au descoperit ca, de fapt, cladirea de patrimoniu nici nu mai exista in realitate.

Adrian Mangu, primar comuna Barbatesti: "M-au intrebat de casa si le-am spus ca nu mai exista si erau foarte contrariati ca nu exista. Pai nu exista ca nu exista, eu nu pot sa mint ca este cand ea nu este. Exista doar in fotografii."

Cei de la Directia de Cultura Gorj se jura ca au monitorizat-o permanent.

Pompiliu Ciolacu, sef Directia de Cultura Gorj: "A fost monitorizata, se stia stadiul in care este, dar nu s-a stiut ca a fost demolata pur si simplu fara autorizatie si aviz. Ultimul control la acest monument s-a facut parca in 2009 sau 2010. Era intr o stare avansata de degradare - acum nu mai exista deloc, asta era diferenta."

Ultimele fotografii cu locuinta care gazduia pe vremuri si un muzeu al satului dateaza din 2006.

Localnica: "Era daramata de tot, eu am 10 ani de cand sunt aici si tot asa era - acum nu mai e deloc - nu mai e."

Localnica: "Casa – s-a ales praful de ea - da, doar un morman de moloz, nici nu avea cuie la acoperis, avea cuie de lemn".

Cazul a intrat si in atentia politistilor gorjeni care vor sa afle cine "a furat" cladirea de patrimoniu national. Pentru ca vechea cladire sa dispara si din acte, aceasta ar trebui declasificata si radiata din lista cladirilor de patrimoniu, dar asta ar presupune costuri suplimentare la primarie.


VIDEO PROTVPLUS.RO