Ora Pământului 2018. Iluminat întrerupt la Cotroceni și la Guvern

ora pamantului
iStock

Mai multe instituţii publice din Capitală, dar şi organizaţii au marcat sâmbătă ''Ora Pământului''.

Administraţia Prezidenţială se alătură, pentru al patrulea an consecutiv, campaniei "Earth Hour" - Ora Pământului.

În acest sens, sâmbătă, în intervalul orar 20,30 - 21,30, iluminatul Palatului Cotroceni a fost întrerupt, informează Preşedinţia.

Palatul Parlamentului a întrerupt sâmbătă iluminatul interior şi exterior. Camera Deputaţilor sprijină şi participă la acest eveniment chiar de la prima ediţie a acestuia în România, subliniind, de fiecare dată, importanţa acţiunilor responsabile şi a proiectelor benefice pentru mediu şi cetăţeni.

Şi la Palatul Victoria lumina a fost stinsă timp de o oră. Astfel, Guvernul se alătură, şi în 2018, instituţiilor publice şi organizaţiilor din ţară şi din întreaga lume care marchează "Ora Pământului".

Citește și
Factura energie
Europa, lovită în curând de al doilea val de ger arctic. Preţul energiei va exploda

Acestui demers al Executivului i se alătură ministere şi alte instituţii guvernamentale.

Guvernul doreşte să reconfirme în acest fel atenţia pe care o acordă problemelor de mediu şi de eficienţă energetică, obiectivul pe care şi l-a propus prin programul de guvernare fiind de redefinire a politicilor energetice ale României, punând accent pe cercetare, inovare şi pe promovarea noilor tehnologii privind stocarea energiei, reţelelor inteligente sau măsurilor de eficienţă energetică în întreg sistemul, precizează Executivul.

Ora Pământului a fost marcată şi de Ministerul Afacerilor Externe.

Astfel, sâmbătă, în intervalul 20,30 - 21,30, au fost stinse luminile în sediile MAE, ale misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti din străinătate, cu scopul simbolic de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării mediului şi a resurselor planetei şi asupra responsabilităţii fiecăruia dintre noi, se arată într-un comunicat al ministerului.

Şi alte organizaţii şi asociaţii din Capitală se alătură acestui demers.

Asociaţia Adevăraţii VeloPrieteni au marcat ''Ora Pământului'' într-un mod inedit.

"Invităm toţi bicicliştii din Bucureşti (cu bicicletă sau doar cu un accesoriu - cască, vestă, pompă, sonerie, etc) să ni se alăture sâmbătă, începând cu ora 19,30, la Rondul Bicicliştilor din Parcul Izvor, să biciclim, dacă natura ne va permite, şi să ne jucăm cu zăpada, să facem poze, oferind fiecărui participant un bidon sau o vestă personalizată care să îi îndemne tot anul să dăruiască naturii din energia lor", au transmis reprezentanţii Asociaţiei.

Ora Pământului'' a fost marcată şi prin cântec. Corurile din Bucureşti şi din ţară, reunite în Programul Naţional Cantus Mundi, se alătură demersului internaţional. Astfel, timp de o oră, toţi cei implicaţi în cea mai importantă mişcare corală pentru copii din România au stins lumina și au cântat în cor pentru Pământ şi energia sa.

Concertele au avut loc simultan în peste 27 de judeţe, iar în Capitală evenimentul se va desfăşura în Parcul Carol.

Anul acesta, la împlinirea a 11 ani de la debutul "Orei Pământului", peste 6.500 de oraşe vor lua parte la această acţiune.

Evenimentul "Ora Pământului" a fost organizat, pentru prima oară, pe 31 martie 2007, la Sydney, în Australia, când 2 milioane de oameni şi 2.100 de companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: încălzirea globală.

În anul 2008, "Ora Pământului" a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

În 2009 şi 2010 campania globală a evoluat, implicând aproape un miliard de oameni din peste 4.000 de oraşe din întreaga lume.

Din 2011, "Ora Pământului" a intrat într-o nouă etapă în care oamenii de pretutindeni au fost îndemnaţi nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi.

Citește și...
Conflictul dintre Serbia și Kosovo “întârzie” timpul. De ce au rămas în urmă ceasurile din Europa
Conflictul dintre Serbia și Kosovo “întârzie” timpul. De ce au rămas în urmă ceasurile din Europa

Ceasurile cu radio conectate la priză şi cele cu care sunt echipate produsele electrocasnice din Europa au rămas în urmă cu şase minute, în ultimele săptămâni.

Europa, lovită în curând de al doilea val de ger arctic. Preţul energiei va exploda
Europa, lovită în curând de al doilea val de ger arctic. Preţul energiei va exploda

Europa va fi lovită de un al doilea val de aer arctic, care va persista până la jumătatea lunii martie, după frontul siberian care a provocat haos din Marea Britanie până în Italia, ceea ce va duce la preţuri mai mari ale energiei.

Consumul de energie electrică, aproape de maximul istoric din ianuarie 2017
Consumul de energie electrică, aproape de maximul istoric din ianuarie 2017

Consumul de energie electrică al ţării a depăşit luni dimineaţă la ora 9 nivelul de 9.500 de Mega Watti, fiind aproape de maximul istoric din ianuarie 2017, potrivit datelor Transelectrica privind starea sistemului energetic naţional.

Anton Anton, propus ministru:
Anton Anton, propus ministru: "Eu sunt profesorul de fluide". Ce a spus despre apocalipsă

La ieşirea de la audieri, Anton Anton a făcut o serie de declaraţii cel puţin surprinzătoare.

Recomandări
Kievul îi presează pe aliații occidentali să trimită urgent rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne
Kievul îi presează pe aliații occidentali să trimită urgent rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne

În perspectiva unei noi ofensive rusești în primăvară, ori chiar în februarie, pentru a marca un an de la invazie, Kievul face demersuri pentru a primi de la aliați atât rachete cu rază lungă de acțiune, cât și avioane de luptă moderne.

Haos pe șoselele România, din cauza vremii. Trei drumuri naţionale sunt în continuare închise
Haos pe șoselele România, din cauza vremii. Trei drumuri naţionale sunt în continuare închise

Centrul Infotrafic anunţă că, duminică, trei dumuri naţionale sunt în continuare închise din cauza vremii şi sunt impuse restricţii de tonaj pe câteva sectoare de drum.

Partidul cancelarului Nehammer a pierdut alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară
Partidul cancelarului Nehammer a pierdut alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară

După rezultate parțiale, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a suferit o înfrângere drastică în alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară.