Cauţiune uriaşă pentru cei 8 inculpaţi în cazul autorizațiilor de construcție false. Nicușor Dan: ”Există o mafie imobiliară”

17-12-2020 20:34


Cauţiune uriaşă pentru cei 8 inculpaţi în sca...
Opt reținuți în scandalul autorizațiilor de co...

Cele opt persoane reținute miercuri de polițiștii din Capitală pentru mai multe infracțiuni de fals, dar și pentru ridicarea unor blocuri fără autorizație de construcție, au fost plasate joi sub control judiciar, pe cauțiune.

În total, trebuie să plătească 775.000 de lei. În dosar apar și șefa Direcției de Urbanism a Primăriei Capitalei și un alt funcționar al departamentului.

Cei doi sunt bănuiți că ar fi luat mită pentru a elibera documente false cu ajutorul cărora ar fi fost ridicate mai multe blocuri în Sectorul 1.

Potrivit anchetatorilor, trei dintre inculpați ar fi ridicat - fără autorizație de construcție sau fără să respecte legile în vigoare - patru imobile într-o zonă protejată din nord-vestul Capitalei.

În cazul locuințelor aflate pe străzile Străbună și Episcop Vulcan, din Sectorul 1, constructorii ar fi cerut membrilor comisiei de recepție formată din angajați ai Primăriei Capitalei, Inspectoratului de Stat în Construcții și alti specialiști să ateste în mod fictiv că lucrările coincid cu autorizația de construire, deși ele nu erau încă finalizate.

În plus, erau executate prost, fără să se țină cont de autorizație, spun anchetatorii.

 

Au pus la dosare acte falsificate

 

Ca să scape de răspundere, doi dintre inculpați ar fi reușit - cu ajutorul altor persoane - să sustragă documente din dosarele de autorizare existente la Primăria Generală și să pună în loc acte falsificate.

Când anchetatorii ar fi cerut aceste documente ca să le verifice, șefa Direcției de Urbanism din cadrul PMB, Diana Olteanu, le-ar fi arătat actele false.

Radu Călin, procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1: "S-a dispus în consemnarea sumei totale de 775.000 de lei cu titlu de garanție de către cei inculpați în vederea dispunerii măsurii controlului judiciar".

Nicușor Dan: ”Mă bucur că lucrul asta se întâmplă, eu încă din 2006 spun acest lucru în spațiul public că există o mafie imobiliară în orașele din România și din București și din păcate nu există nicio persoană condamnată, dar pentru moment nu pot să le acuz pentru că sunt sub anchetă. Eu ca primar o să verific sute de autorizații, ca fenomen vă spun că se încalcă legea flagrant".

Diana Olteanu lucrează la Primăria Capitalei de 27 de ani, timp în care a ocupat mai multe funcții.

Din 2017 a fost numită director executiv al Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Generale. Este, așadar, principalul om care răspunde de activitatea acestei direcții, elaborând strategia de dezvoltare urbană a orașului.

Tot ea coordonează și răspunde de emiterea certificatelor de urbanism, dar și a autorizațiilor de construire sau demolare.

În același dosar de fals în înscrisuri, uz de fals și construire fără autorizație, mai este cercetat și Daniel Ștefanache, expert al Direcției de Urbanism.

 

Zeci de mii de euro ridicate din casele suspecților

 

Opt persoane au fost reținute miercuri seară într-un scandal în care sunt implicaţi angajați ai Primăriei Capitalei. Totul, după ce polițiștii au descins, în premieră, la Direcția de Urbanism și Amenajarea Teritoriului.

La percheziţii, oamenii legii au ridicat documente, pe lângă telefoane mobile, calculatoare, dar şi sumele de 52.000 de euro, 48.000 de lei şi 4.300 de dolari.

Zeci de documente, dar şi dispozitive electronice, au fost ridicate de la Primăria Generală a Capitalei. Percheziţiile au vizat Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, dar şi Serviciul de Autorizări.

Potrivit anchetatorilor, anumiţi funcţionari ar fi ajutat o familie din Sectorul 1 al Capitalei să ridice mai multe imobile care fie nu respectau autorizaţiile de construire, fie nu le deţineau deloc. 

Anchetatorii ar fi făcut percheziţii inclusiv în biroul arhitectului şef, Adrian Bold, despre care Nicusor Dan spunea că ar fi fost pus în funcţie în ultima zi de mandat a Gabrielei Firea.

Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Generale are în total de 57 angajați, care, printre altele, eliberează certificate de urbanism şi autorizaţii de construire.


VIDEO PROTVPLUS.RO