Percheziții la Direcția de Urbanism a Capitalei, după construirea ilegală a mai multor blocuri. Ce spune Nicușor Dan

16-12-2020 19:37


Polițiștii au descins miercuri pentru prima dată la Direcția de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din Primăria Generală a Capitalei. Mai mulți funcționari sunt bănuiți că ar fi emis ilegal autorizații de construire a unor clădiri.

UPDATE Opt persoane au fost reţinute, miercuri seara, în urma percheziţiilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov cu privire la presupuse fapte săvârșite de angajați ai Direcției de Urbanism din Primăria Municipiului București. 

"În urma percheziţiilor, poliţiştii au identificat şi ridicat documente de interes în cauză, telefoane mobile, medii de stocare precum şi peste 52.000 de euro, 48.000 de lei şi 4.300 de dolari. De asemenea, au fost reţinute opt persoane, acestea urmând a fi prezentate magistraţilor cu propunere legală", informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

În acest fel, în Sectorul 1 al Bucureștiului, un singur beneficiar al unor acte false ar fi ridicat 5 blocuri. Până acum, în fața anchetatorilor au ajuns 20 de persoane.

Zeci de documente dar și dispozitive electronice au fost ridicate de la Primăria Generala a Capitalei. Perchezițiile au vizat Direcția de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, dar și Serviciul de Autorizări.

Potrivit anchetatorilor, anumiți funcționari ar fi ajutat o familie din Sectorul 1 al Capitalei să ridice mai multe imobile care fie nu respectau autorizațiile de construire, fie nu le dețineau deloc. Mai mulți angajați au fost duși la Secția 1 de Poliție pentru audieri.

Anchetatorii au făcut percheziții și în zona Chitila-Bucureștii Noi, o zonă puternic dezvoltată din punct de vedere imobiliar în ultima perioadă.

Pe strada Străbuna, de exemplu, din Sectorul 1 al Capitalei, patru blocuri de patru etaje ar fi fost ridicate illegal, susțin oamenii legii. Iar un al cincilea se află în prezent în construcție.

Perchezițiile au început înainte de răsăritul soarelui. Când li s-au cerut documentele, proprietarii le-ar fi prezentat polițiștilor acte false.

Este pentru prima oară când funcționarii din cadrul Primăriei Generale sunt chemați să dea socoteală pentru așa ceva.

 

Primăria Capitalei spune că nu va proteja pe nimeni

 

Acuzațiile sunt extrem de grave. Pe lângă fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals intelectual, în dosar apar și infracțiuni precum favorizarea făptuitorului, sustragerea sau distrugerea unor probe și executarea unor lucrări fară autorizație de construire sau desființare.

Ciprian Romanescu, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei: "Polițiștii Capitalei au desfășurat 11 percheziții în București și în Ilfov, iar la sediul poliției au fost aduse mai multe persoane pentru audieri. Cercetările se fac sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de legea 50/1991 privind autorizarea executării unor lucrări în construcții".

Contactat de Știrile PROTV, primarul în funcție, Nicusor Dan, a transmis că respectivele autorizații de construire au fost acordate în anii trecuți, de fosta administrație.

El spune că este dispus să coopereze cu poliția și a dat asigurări că nicio persoană cercetată nu va fi protejată, indiferent de funcția ocupată.

Direcția de Presă a PMB: ”Există cooperarea deplină a Primăriei Capitalei pentru punerea la dispoziție a tuturor documentelor solicitate de către polițiști. Nicio persoană dintre cele cercetate nu va fi acoperită, indiferent de funcția ocupată. Am semnalat în mai multe rânduri că, în perioada precedentei administrații, s-au petrecut ilegalități în Primăria Capitalei. Personal, mă bucur că există astfel de verificări în probleme despre care vorbesc și pe care le semnalez de ani de zile”.


Anchetatorii ar fi făcut percheziții inclusiv în biroul arhitectului șef, Adrian Bold, despre care Nicușor Dan spunea că ar fi fost pus în funcție în ultima zi de mandat a Gabrielei Firea.

Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Generale are în total de 57 angajați, care, printre altele, eliberează certificate de urbanism și autorizații de construire.
 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO