Opoziția din Suedia se opune aderării României la Schengen, susținută de guvernul minoritar
România pare să aibă un nou obstacol în calea spre Schengen. Guvernul minoritar de la Stockholm nu are sprijin în Parlament pentru extinderea spațiului Schengen. Atât social-democrații cât și democrații suedezi resping ideea.
La ședința de joi a comisiei de justiție, guvernul a înaintat o propunere ca Suedia să sprijine o cooperare extinsă Schengen. Potrivit propunerii, Suedia ar trebui să spună „da” pentru a lăsa România, Bulgaria și Croația să intre în Schengen, relatează Dagens Nyheter.
Ardalan Shekarabi membru al social-democraților și vice președintele comitetului de justiție consideră că extinderea Schengen ar afecta securitatea internă a Suediei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Suntem de părere că atunci când vine vorba de extinderea Schengen, trebuie să plecăm de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că avem toate instrumentele necesare în lupta împotriva criminalității”, spune Ardalan Shekarabi, care este și purtător de cuvânt pentru politică juridică.
„Nu este o problemă neînsemnată. În practică, aceasta ar însemna că controlul la intrare și ieșire este eliminat”, a mai spus el.
Ardalan Shekarabi a adăugat că este surprins că guvernul a prezentat această propunere de extindere fără sprijin din partea social-democraților sau democraților suedezi. El subliniază, de asemenea, că au existat probleme cu migranții UE din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia.
„Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru”, spune Ardalan Shekarabi.
Problema extinderii Schengen este condusă de actuala președinție a Uniunii Europene, Republica Cehă, care dorește ca țările UE să ia o decizie în decembrie. Potrivit propunerii prezentate în comisia de justiție, guvernul consideră că Croația, precum și România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen.
Dar chiar și partidul aliat al guvernului, Democrații Suedezi (SD), spune nu. Poziția SD susține că dreptul fiecărei țări de a controla frontierele ar trebui consolidat în Europa.
„În ceea ce privește Bulgaria și România, Suedia se confruntă în prezent cu mari probleme cu cetățenii din aceste țări care abuzează de directiva de mobilitate existentă, care provoacă ordinea publică în Suedia”, spune un membrul al Democraților Suedezi și al comisiei de justiție, Adam Marttinen.
Democrații Suedezi își justifică, de asemenea, poziția spunând că există critici la adresa „corupției extinse și a lipsei de muncă împotriva crimei organizate și că frontiera externă a Schengen ar putea fi mutată la granița cu Ucraina”.
Acordul de cooperare al Democraților Suedezi cu guvernul nu acoperă afacerile externe. Aceast lucru înseamnă că Democrații Suedezi își pot urma propria linie în astfel de probleme și pot bloca propunerea guvernului. În acord, Democrații Suedezi au inclus și un punct conform căruia noul guvern ar trebui să investigheze o interdicție națională a cerșetoriei în Suedia.
Ministrul Justiției Gunnar Strömmer a fost contactat de Dagens Nyheter, dar nu a vrut să comenteze.
Sursa: Dagens Nyheter
Etichete: Croatia, romania, Suedia, Bulgaria, Schengen,
Dată publicare:
13-11-2022 15:29