Oponentul lui Nicolas Maduro, recunoscut ca președinte de SUA. Edmundo Gonzalez ar fi câștigat, în realitate, alegerile
Oponentul lui Nicolas Maduro la alegeri, Edmundo Gonzales, a fost recunoscut ca și președinte de SUA. Venezuela este tulburată de manifestații înăbușite de poliție și armată după autoproclamarea lui Maduro ca și câștigător al alegerilor.
„Date fiind dovezile covârşitoare, pentru Statele Unite şi, cel mai important, pentru poporul venezuelean este clar că Edmundo Gonzalez Urrutia a câştigat cele mai multe voturi în alegerile prezidenţiale din Venezuela din 28 iulie”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, joi, transmite Reuters, preluat de news.ro.
Anunţul Washingtonului nu a mers dincolo de a-l felicita pentru ”o campanie de succes”, aceasta fiind cel mai apropiat gest al SUA de o recunoaştere a lui Gonzalez ca noul conducător al ţării OPEC, de la alegerile controversate de duminică.
Disputa privind rezultatul alegerilor prezidenţiale a generat proteste în Venezuela. Consiliul electoral din Venezuela l-a proclamat pe Maduro, care deţine puterea din 2013, câştigătorul alegerilor din 28 iulie, cu 51% din voturi.
Dar opoziţia din ţară afirmă că numărătoarea sa a circa 90 la sută din voturi arată că Gonzalez a obţinut mai mult decât dublu faţă de preşedintele în exerciţiu, rezultat similar cu cel al sondajelor de opinie de dinainte de alegeri.
Opoziţia a publicat numărători detaliate pe un site public, în timp ce guvernul nu a oferit până în prezent alte informaţii decât un număr total de voturi pentru fiecare candidat.
Declaraţia de joi a lui Blinken nu include ameninţări privind noi sancţiuni pentru Venezuela, dar el a făcut aluzie la posibile ”acţiuni punitive”. Marţi, Reuters a relatat Washingtonul ia în considerare noi sancţiuni după controversatele alegeri.
”Sprijinim deplin procesul de reinstaurare a regulilor democratice în Venezuela şi suntem gata să îl susţinem, împreună cu partenerii noştri internaţionali”, a afirmat Blinken.
Blinken a cerut, de asemenea, ca liderii opoziţiei să fie protejaţi şi în siguranţă.
”Forţele de aplicare a legii şi de securitate nu ar trebui să devină un instrument de violenţă politică folosit împotriva cetăţenilor care îşi exercită drepturile democratice”, a spus el.
Preşedinţii Braziliei, Mexicului şi Columbiei au cerut Venezuelei să publice rezultatele detaliate ale votului, în contextul disputei privind rezultatele alegerilor prezidenţiale.