Operatorii de telefonie mobilă vor oferi statului datele de localizare ale clienților pentru a opri răspândirea Covid-19

Ultima actualizare: 26-03-2020 16:46
Operatorii de telefonie mobilă vor oferi statului datele de localizare ale clienților pentru a opri răspândirea Covid-19
Getty

Orange, Vodafone, Deutsche Telekom şi alţi cinci operatori de telefonie au acceptat să împărtăşească cu Comisia Europeană (CE) date de geolocalizare culese de pe telefoane mobile, într-o încercare de a opri răspândirea noului coronavirus.

 

Comisia Europeană dă asigurări că datele vor fi distruse după încheierea crizei.

Orange, Vodafone și Telekom au împreună majoritatea românilor utilizatori de telefonie mobile, astfel încât și datele lor de localizare vor fi oferite autorităților.

Celelalte societăţi sunt Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia, şi A1 Telekom Austria. Toate s-au întâlnit luni cu comisarul european însărcinat cu Piaţa Internă şi Domeniul Digital Thierry Breton.

Comisia Europeană urmează să agrege aceste date de geolocalizare, în vederea coordonării măsurilor în vederea opririi răspândirii virusului, a anunţat miercuri un oficial european.

Datele, distruse după pandemie

Datele urmează să fie distruse după încheeirea crizei sanitare, a dat el asigurări, pentru a răspunde astfel unor îngrijorări cu privire la posibile încălcări ale vieţii private.

Controlorul european al protecţiei datelor (EDPS) a apreciat că acest proiect nu ar încălca reglementările cu privire la viaţa privată, atât timp cât sunt stabilite garanţii.

”Comisia va trebui să definească în mod clar toate datele pe care vrea să le obţină şi să asigure transparenţa faţă de public, pentru a evita orice neînţelegere”, subliniază EDPS într-o scrisoare trimisă CE, pe care Reuters scrie că a consultat-o.

”Ar fi de asemenea preferabil să se limiteze accesul la aceste date la experţi autorizaţi în epidemiologie spaţială, în protecţia datelor şi în date ştiinţifice”, a subliniat directorul EDPS, Wojciech Wiewiorowski.

Măsuri similare în Coreea de Sud, Rusia și Israel

Însă acest jurist polonez a avertizat împotriva riscului ca asemenea măsuri să devină permanente.

”Vreau să insist asupra faptului că o asemenea soluţie trebuie să fie considerată extraordinară”, a insistat el.

Această strategie a fost deja aplicată sau este pe cale să fie pusă în aplicare în Coreea de Sud, Rusia sau Israel - spre marea nemulţumire a criticilor ei, care denunţă o încălcare a libertăilor individuale.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO