Operațiunea ”Zilele Pocăinței”. De ce s-a numit așa cea mai mare lovitură a Israelului asupra Iranului din ultimele decenii
"A fost o onoare să zbor prin deșertul întunecat, știind că fiecare moment în aer a fost un pas spre un nou răsărit pentru Israel".
Acestea sunt cuvintele lt. col. Y., comandantul Escadrilei 119 din Israel, care a rupt tăcerea cu privire la detaliile dureroase ale Operațiunii ”Zilele Pocăinței”, misiunea care a marcat cea mai mare lovitură a Israelului asupra Iranului din ultimele decenii - notează publicația Jerusalem Post.
În noaptea de 26 octombrie, piloții israelieni din Escadrila 201 au lansat trei valuri de lovituri aeriene vizând situri militare iraniene critice.
Operațiunea - desfășurată sub numele de cod Operațiunea ”Zilele Pocăinței” - a vizat baterii de apărare aeriană, o instalație de producție de UAV-uri și instalații de fabricare a rachetelor.
Potrivit Israel Hayom, operațiunea militară a început la primele ore ale dimineții de sâmbătă, când au fost raportate primele explozii în apropiere de Teheran, urmate de atacuri suplimentare în Siria.
Campania militară s-a extins rapid pentru a include mai multe valuri de atacuri care au vizat instalații de producție de rachete, sisteme de apărare antiaeriană și lansatoare de rachete sol-sol în mai multe regiuni din Iran, inclusiv Isfahan, Mashhad și Kurdistan.
Zeci de avioane de luptă, avioane de informații și avioane de realimentare au participat la operațiune, lovind ținte aflate la peste 1 600 de kilometri de Israel.
Această serie intensă de lovituri a fost un răspuns direct la atacul cu rachete balistice al Iranului asupra Israelului de la începutul lunii, care a escaladat tensiunile dintre cele două națiuni.
Până în zori, toate aeronavele israeliene s-au întors în siguranță, în ceea ce IDF a descris ca fiind o misiune de mare succes.
Pentru piloții implicați, misiunea nu a fost doar o operațiune profesională, ci și o dovadă personală a angajamentului lor față de apărarea Israelului. "Escadrila Bat a operat continuu pe toate fronturile de luptă în ultimul an, zi și noapte, prin ceață și ceață", a declarat lt. col. Y.
"Această misiune nu a fost diferită, dar miza a fost mai mare.”
Alături de lt. col. Y., misiunea a fost condusă de maiorul N. și maiorul S., doi dintre cei mai experimentați piloți ai escadrilei.
Pentru maiorul S., un imigrant din Chicago care s-a alăturat armatei israeliene ca ”soldat singuratic”, misiunea a fost una specială și personală. "Acesta este motivul pentru care am venit aici - să apăr țara care a devenit casa mea", a spus el. "Zborul prin întuneric, îndeplinirea acestei misiuni pentru Israel, este ceva ce voi purta cu mine pentru tot restul vieții mele."
De ce s-a numit ”Operațiunea Zilele Pocăinței”
Expresia "Zilele pocăinței" se referă la cele zece zile dintre Rosh Hashanah și Yom Kippur în iudaism, cunoscute ca cele zece zile ale pocăinței.
În această perioadă, oamenii sunt chemați să reflecteze asupra acțiunilor lor, să se îndrepte și să se întoarcă pe o cale a integrității, conducând la Yom Kippur, ”Ziua Ispășirii”.
Termenul ebraic teshuva, care înseamnă "întoarcere", înglobează această idee de reînnoire spirituală și de autoperfecționare.
În tradiția iudaică, aceste zile sunt considerate o ocazie în care "porțile raiului" sunt deschise, permițând persoanelor să caute iertarea și să se alinieze unor valori superioare.
Prin numirea operațiunii după această perioadă, Israelul subliniază importanța responsabilității și a angajamentului față de protecția națională - mai explică Jerusalem Post.