Zeci de oameni au protestat la Sibiu in cazul ursului ucis miercuri de autoritati: "Vrem proceduri, nu impuscaturi!"
Celebrul politist din Brasov are o explicatie halucinanta, dar veridica, despre modul in care a fost ucis ursul din Sibiu.
Intr-o postare de vineri dupa-amiaza, Marian Godina ofera o reconstituire uluitoare, dar plauzibila, a operatiunii care a dus la uciderea ursului din Sibiu, bazata probabil pe informatii obtinute de la colegii sai politisti:
Poate unii vor intelege acum mai bine de ce sunt atat de revoltat si de ce mi-e atat de mila de acel urs, ucis de prostia speciei umane.
Un urs a ajuns din greseala prin Sibiu, astfel ca pe strazile orasului se auzeau racnete, dar nu ale ursului.
-Ursuuu, baaa, ursuuuuu, fugiti!!! Asa racnea un participant la actiunea de capturare a ursului.
Ursul umbla dezorientat pe strazi cu gloata de oameni pe urmele lui. Gloata care facea galagie si atentiona pe toata lumea ca e pe urmele unui urs, facandu-i pe unii trecatori sa creada ca in Sibiu a patruns Godzila.
La un moment dat, unul mai destept racnea cat il tineau plamanii: Linisteeeeee!!! Nu-si dadea seama ca tocmai el facea galagie.
Ursul circula pe o strada cu o masina de politie pe urmele lui, foarte aproape de el. Politistii au auzit pe statie indemnul unui sef care tipa ca ars: "Intra cu masina in el! Da peste el! Intra in urs!"
Noroc ca au fost mai destepti decat seful lor si nu au facut asta.
Larma continua si pe unde trecea alaiul de gonaci se auzea: ursuuu, baaa, ursuuu, baaa!
La un moment dat, ursul a patruns intr-o curte ce avea poarta deschisa. Masina de politie a ajuns acolo si unul dintre politisti a avut ideea buna de a bloca poarta cu masina de politie. Acum, ursul nu mai avea unde sa se duca. Trebuia doar sa vina un nene cu arma aia cu tranchilizant si sa-l nimereasca. Si a venit. A pus arma la ochi si a tras. Ursul a cazut imediat si politistii de acolo s-au bucurat, avand un sentiment de bucurie ca totul s-a incheiat cu bine. Apoi, unul dintre politisti s-a dus la cel care a tras si l-a intrebat:
-E normal sa ii curga asa mult sange?
-Da, normal.
-Pai si in cat timp isi revine?
Omul s-a uitat mirat la politist.
-Cum adica sa-si revina? Pai eu nu-s cu tranchilzantul, io am tras cu glont. Nu-si mai revine.
Stiu, pare un film cu prosti. Film nu e. Cu prosti da.
Cam asa a aratat celebra operatiune.
P.S .1 Ursul ala nu a fost atins in viata lui cu vreun tranchilizant. Asa ca treaba aia cu "s-a incercat tranchilizarea dar nu s-a reusit" e ca si cum as spune eu ca incerc de cativa ani sa castig la loto, doar ca nu pun bilete.
P.S. 2 Pentru ca in Romania avem o politie moderna si bine dotata, toate convorbirile de pe statiile radio raman inregistrate, inclusiv aia cu seful inundat de adrenalina care striga ca ursul sa fie lovit cu masina.
Premierul a cerut rapoarte complete privind impuscarea ursului
Premierul Dacian Ciolos a cerut rapoarte complete, pana luni, de la responsabilii care coordoneaza autoritatile implicate in gestionarea evenimentului de la Sibiu, care s-a soldat cu uciderea unui urs in oras, a anuntat, vineri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.
"Prim-ministrul Dacian Ciolos a discutat azi cu responsabilii care coordoneaza autoritatile implicate in gestionarea evenimentului de la Sibiu care s-a soldat cu uciderea unui urs in intravilanul orasului. Ministerul Afacerilor Interne, prefectul judetului Sibiu, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor si ANSVSA i-au prezentat premierului rapoarte intermediare asupra evenimentului. Prim-ministrul Dacian Ciolos a cerut rapoarte complete ale situatiei pana luni, 17 octombrie, dupa ce institutiile cu responsabilitati isi vor finaliza si anchetele interne declansate deja", a spus Iolu.
Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, premierul Ciolos a fost informat ca la nivelul MAI s-a inceput revizuirea procedurilor de interventie in caz de evenimente exceptionale.
"In acelasi timp, premierul a fost informat ca, inca de saptamana trecuta, la nivelul MAI s-a inceput o revizuire a procedurilor de interventie in caz de evenimente exceptionale, precum a fost cel din Sibiu, iar Ministerul Mediului va prezenta pana joi, 20 octombrie, stadiul infiintarii Serviciului de Urgenta pentru Animale Salbatice - SUAS, procedura demarata, dar nefinalizata pana in acest moment", a afirmat Liviu Iolu.
Marsuri de protest la Sibiu si Bucuresti
Peste o suta de persoane au protestat timp de doua ore, vineri seara, in centrul istoric al Sibiului, cerand pedepsirea celor pe care ii considera vinovati de uciderea ursului care s-a plimbat prin oras, printre care prefectul si politistii care au participat la actiunea de prindere a animalului.
Unii protestatari au venit la mars cu pancarde cu fotografia ursului ucis, altii purtand ursuleti de plus. Dupa ce s-au strans la ora 18.00, in fata Primariei din Piata Mare, zecile de protestatari au marsaluit pe principalul bulevard din centrul orasului, pana in fata Prefecturii si inapoi. Cand au ajuns in fata Prefecturii, protestatarii au strigat lozinci precum "Demisia", "Asasinii", "Vrem proceduri, nu impuscaturi".
Protestul a fost unul pasnic, fara incidente, dar cu mult mai putini participanti fata de numarul celor anuntati pe Facebook.
Cei nemultumiti au promis ca revin sa protesteze si sambata si duminica seara, tot in intervalul 18.00-20.00.
Miercuri, timp de peste trei ore, politisti, jandarmi, angajati ISU si doi veterinari de la Gradina Zoologica dotati cu pusti cu tranchilizante, la care s-a alaturat si un vanator au cautat un urs care a strabatut Sibiul, de la un capat la altul, trecand prin zone extrem de circulate din oras. La finalul operatiunii, ursul a fost impuscat, pentru ca tranchilizarea sa nu a reusit.Uciderea ursului de la Sibiu face obiectul unui dosar penal si mai multor anchete deschise de autoritati, pentru a lamuri daca acest animal salbatic ar fi putut fi salvat.
Asociatia vanatorilor acuza Ministerul Mediului. Sibienii sunt revoltati
Asociatia vanatorilor acuza Ministerul Mediului ca totul s-a intamplat din cauza proastei gestionari a ursilor din tara noastra. Insa Ministerul banuieste ca animalul a fost plasat intentionat in centrul Sibiului pentru a justifica masacrarea acestor animale.
Sibienii revoltati ca ursul care a intrat in orasul lor a fost executat au participat vineri seara la un mars de protest din Piata Mare pana la Prefectura. Procurorii care au preluat cazul vor reface traseul ursului, ca sa vada cum a fost posibil ca atatea echipaje de jandarmi si politisti sa il fugareasca 3 ore fara un plan coerent.
Potrivit Serviciului de Telecomunicatii Speciale primul apel care anunta prezenta ursului pe Calea Dumbravii a fost inregistrat la 5.20, iar urmatorul a fost inregistrat peste doua ore, asadar autoritatile avea timp suficient sa il tranchilizeze.
Abia de la 7.47, s-au inmultit apelurile. Ursul a fost vazut pe strada Noica la 7:49 inaintand spre centrul vechi. Pe strada Cetatii la 8:02 un batran de 79 de ani a dat chiar nas in nas cu animalul.
Localnic: "In fata mea a aparut un urs. Eram cu umbrela si ploua .Se ridica ursul in 2 picioare si in momentul ala a fugit, a luat-o in partea asta."
Ursul si-a continuat apoi goana spre Piata Mare unde a fost vazut la 08:05. A urcat pe acoperisurile caselor pe strada Valea Mare un minut mai tarziu, ca in final sa fie impuscat la 08:25.
Mirela Gligore, Primaria Sibiu: "S-a reusit tragerea unei doze de tranchilizant in locatia de pe strada Valea Mare. Pe strada Lunga echipa Zoo a ajuns cu cateva secunde inainte ca ursul sa fie impuscat, aceasta fiind angajata in cautarea ursului pe albia raului Cibin, conform informatiilor primite."
Animalul a fost incinerat chiar in ziua impuscarii
Pentru ca au existat suspiciuni ca ursul era de fapt un pui, o asociatie a cerut ca animalul sa fie masurat si cantarit in prezenta unor martori, dar a aflat cu surprindere ca animalul a fost incinerat chiar in ziua impuscarii. Inspectorii DSV, care au stabilit ca avea intre 5 si 6 ani si 176 de kg, nu au pastrat niciun dinte al ursului, pe baza caruia putea fi dovedita varsta.
In schimb au trimis probe toxicologice la Bucuresti sa vada daca ursul a fost tratat cu medicamente sau tranchilizat inainte sa fie impuscat. Mai ales ca inclusiv ministerul mediului a cerut o ancheta si nu exclude varianta ca ursul sa fi fost adus intentionat de cineva in oras .
In acest context, autoritatile spun ca trebuie infiintat rapid Serviciul de urgenta pentru animale salbatice - SUAS, singurul cu drept sa impuste ursii daca nu ii salveaza.
Miscarea Dreptate pentru Animale: "In primul rand, afecteaza asociatiile de vanatori. Ei sunt primii afectati - acele trofee de sute de mii de euro, ei sunt cei pagubiti da se suspenda acest ordin."
Suparati ca ministerul Mediului le-a suspendat dreptul de a vana carnivore mari, vanatorii pun incidentul din Sibiu pe seama proastei gestionari a situatiei ursilor in ultimii 26 de ani.
AGVPS: "Episodul ursului de la Sibiu a venit sa confirme (...) ca managementul gresit al populatiei de ursi din Romania, conduce la o crestere exagerata a pagubelor produse de acestia si la atacuri din ce in ce mai frecvente asupra omului."
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, impuscaturi, politie, urs, Marian Godina,
Dată publicare:
14-10-2016 16:18