A fost anihilată cea mai prolifică rețea de trafic de migranți prin România. Cât luau traficanții de la fiecare persoană
O amplă operațiune, coordonată de procurorii DIICOT, a fost declanșată luni dimineață, pentru anihilarea a ceea ce pare a fi cea mai prolifică rețea de trafic de migranți care au tranzitat România.
Zeci de suspecți vor da declarații în fața anchetatorilor, într-o afacere cu implicații internaționale și care ar fi adus câștiguri uriașe atât traficanților cât și celor care îi ajutau.
Aproape 40 de mandate de percheziții au luat, de la judecător, ofițerii de la Crima Organizată, cei de la Direcția de Operațiuni Speciale, dar și procurorii DIICOT, și au descins la adrese în căutarea unor suspecți care ar face parte dintr-o rețea de crimă organizată specializată în traficul de migranți.
Practic, anchetatorii au reușit să strângă probe conform cărora, în primele șase luni ale anului trecut, ar fi traficat sute de migranți care proveneau din Africa și Asia. Iar după o perioadă petrecută în România, unde li se asigura cazare și masă, la adăpostul unor încăperi ascunse în auto, camioane și ansambluri rutiere, erau transportați spre Italia. Cel puțin aceasta era ideea lor, la cererea unor rețele internaționale de trafic de migranți.
Iată că, după ce nu mai puțin de 27 de astfel de transporturi au fost oprite pe teritoriul României, s-a trecut la identificarea rețelei.
Și așa s-a ajuns la acești aproape 40 de suspecți, care au fost ridicați pentru a da explicații și mai ales socoteală, într-o afacere de pe urma căreia câștigau cam 1.300 euro din fiecare caz de migrant ce ar fi trebuit să ajungă în Italia.
Iată însă că pentru peste 600 dintre acești migranți, drumul lor spre Occident s-a oprit în România. Pentru alți aproape 150 care au fost prinși pe teritoriul statelor învecinate, drumul s-a oprit acolo, iar acum această rețea va trebui să dea socoteală pentru aceste acuzații dintre cele mai grave.
Este exclus ca, la finalul audierilor ce vor avea loc în această seară la sediul DIICOT, mulți dintre suspecți să fie reținuți, iar apoi să ajungă în fața unui judecător de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă.