Populația României a crescut după ce au venit tot mai mulți imigranți să muncească la noi
Populația României este în creștere, potrivit Institutului Național de Statistică. Dar, nu s-au născut mai mulți copii, ori numărul deceselor a fost mai mic, ci mai mulți imigranți s-au stabilit la noi.
Și este al doilea an consecutiv când se întâmplă asta. De cele mai multe ori, străinii vin din țările sărace, din Asia că să lucreze pe șantiere, la firme de curierat sau în domeniul ospitalității.
Ganesh este din Nepal și a venit de curând în România să lucreze la o firmă de livrări. Nevoia l-a adus la noi în țară și spune că deși nu îi place ceea ce face are nevoie de bani.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Ganesh Bahadur Baral, muncitor străin: „Nu îmi place, dar trebuie să lucrez. Am venit aici să lucrez. Dacă o să am șansa, da, aș vrea să rămân aici.
Reporter: Familia ta?
Ganesh Bahadur Baral, muncitor străin: „E în Nepal. Reporter: Vrei să îi aduci aici?
Ganesh Bahadur Baral, muncitor străin: Poate dacă am ocazia o să îi aduc, nu știu. Poate în 10 ani o să îi aduc.”
Fenomenul de imigrare constituie principalul motiv al creșterii populației rezidente României în 2023, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.
Populația a crescut într-un an cu aproape 10.000 de străini ajunși la noi din Ucraina, Nepal, Pakistan, Turcia, India sau Vietnam.
Romulus Badea, vicepreședinte Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă: „Domeniul construcțiilor de exemplu, sau în agricultură, munci repetitive la linii de producție, în fabrici, aici sunt lipsuri mari și nu putem să rezolvăm această problemă decât aducând oameni care doresc să facă acest lucru și îi găsim în afara României și în afara UE. Pe măsura ce anii vor trece cred că vom vedea din ce în ce mai multe familii asiatice stabilite în România și care vor deveni în final cetățeni români de origini străine”.
Și românii au continuat să plece în străinătate, iar majoritare sunt femeile, în proporție de 52%. Datele arată că în rândul imigranților mutați la noi trendul e invers, vin mai mulți bărbați. Muncitorii asiatici câștigă mai mulți bani decât la ei acasă, suficienți cât să trăiască dar să trimită și familiilor.
Aida Chivu, specialist resurse umane: „Diferențele sunt foarte mari și aici chiar și de când au început să vină muncitorii asiatici în România salariile până și pentru ei au crescut considerabil odată cu creșterea salariului minim pe economie, ceea ce automat îi face să câștige mult mai mulți bani decât ar căștiga la ei în țară. În străinătate, în schimb, femeile care se angajează pe poziții fară calificări semnificative sunt mult mai bine plătite decât ar putea fi aici în România”.
În ciuda creșterii, avem o populație îmbătrânită, iar fenomenul se accentuează de la un an la altul. Sunt cu peste 730.000 mai multe persoane vârstnice, de peste 65 de ani, față de populația tânără, de sub 15 ani. Adică la 124 de persoane de peste 65 de ani avem doar 100 de tineri între 0 și 14 ani.