Operatie de indepartare a unei tumori de pe limba unui pacient de 44 de ani, la Cluj. Interventia, o premiera nationala
Medici de la Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala Cluj-Napoca fac, miercuri, o operatie de indepartare a unei tumori care a afectat limba unui pacient de 44 de ani, interventia presupunand scoaterea in totalitate a limbii.
Medicul Teofil Lung, coordonatorul echipei de medici, a declarat, miercuri, presei, inaintea interventiei, ca pacientul a efectuat sedinte de chimioterapie si cobaltoterapie, insa tumoarea a crescut in continuare.
"Efectuam o operatie, in premiera nationala, unicat, la un pacient de 44 de ani din Bucuresti, care are o tumoare la limba. Limba se fragmenteaza, e bucati deja, iar sub ea e un crater imens. Pacientul a facut 32 de sedinte de chimioterapie si cobaltoterapie iar in urma tratamentului tumora nu a disparut, ci a crescut in continuare si a ajuns in faza in care i-a cuprins limba, laringele, zona amigdaliana si are ganglioni pe ambele parti latero-cervicale, langa carotida si jugulara. Pacientul are dureri foarte mari, nu poate sa mai inghita, nu se poate alimenta deloc. Operatia consta in indepartarea, in totalitate, a tumorii, dar si a limbii, a tesutului de sub limba, facem o larigectomie inalta, indepartam ganglionii si organul vorbirii, si apoi incercam o reconstructie imediata, si vom lua muschi din pectoral pentru a inlocui limba, pentru ca in cavitatea bucala a pacientului nu va mai ramane nimic", a afirmat Lung.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Potrivit acestuia, interventia chirurgicala dureaza circa sase - sapte ore.
"Post - operator, pacientul se va alimenta cu sonda naso-gastrica si va respira prin canula traheala, pe care speram sa o suprimam, ulterior, intr-un timp scurt. Daca alimentatia nu va putea fi reluata pe cale naturala, se va face gastro stoma, se face un orificiu lateral, iar pacientul se va alimenta direct prin stomac. Speram, totusi, sa isi poata relua deglutitia si sa poata sa inghita dupa o anumita perioada. Incercam sa vedem ce ramane din organul vorbirii si daca va fi nevoie de un aparat ajutator, numit laringofon, pentru a putea vorbi. Nu va avea o viata fericita post-operator", a explicat Teofil Lung.
Acesta a mentionat ca problema mare a pacientilor pe care ii trateaza este faptul ca au sistemul de aparare distrus, numarul leucocitelor fiind sub jumatate, "ceea ce presupune posibilitatea unor infectii post-operatorii", a mai explicat medicul.
"Chimioterapia si cobaltoterapia ingreuneaza mult vindecarea. Am zeci de pacienti purtati prin diferite spitale, pentru tot felul de analize, iar tumorile in cazul lor au crescut, in asa fel incat au devenit inoperabile. Trag, din nou, un semnal de alarma, si spun ca lumea trebuie sa stie ca cele doua tratamente, chimio si cobaltoterapia nu dau randament in acest timp de cancer. Ca dau in altele, foarte bine, dar aici nu au efect", a spus medicul clujean.
Pacientul Ion Gheorghe a declarat la randul sau inaintea interventiei chirurgicale ca este sofer de meserie si a fumat mai multe pachete de tigari pe zi.
"Din ianuarie 2013 am fost descoperit cu aceasta boala, cancer la limba, nu puteam sa mai inghit, am fost la spitale din Bucuresti si am facut 32 de sedinte de chimioterapie. Aveam peste 90 de kilograme, am slabit foarte mult, nu mai puteam sa mananc nimic, doar ceai. Am fumat 32 de ani, sunt sofer, asta e meseria, fumam mai multe pachete de tigari pe zi", a spus pacientul care a adaugat ca este increzator in operatie.
Teofil Lung a precizat ca a mai efectuat de-a lungul carierei alte doua interventii similare, prima in 1986, dar care nu a constituit un succes deplin, si una in urma cu 10 ani, la o pacienta care a reusit sa vorbeasca dupa 21 de zile de la operatie si si-a reluat alimentatia normala dupa o luna.