OMS: Varianta Omicron, detectată în aproape 40 de ţări. Niciun deces asociat ei până în prezent
Varianta omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 a fost detectată în cel puţin 38 de ţări şi niciun deces nu a fost asociat deocamdată infecţiei cu aceasta, a transmis sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Statele Unite şi Australia sunt ţările care au anunţat cel mai recent transmiterea variantei la nivel local, în timp ce omicron a dus totalul cazurilor în Africa de Sud peste pragul de 3 milioane, potrivit News.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
OMS a avertizat că poate dura săptămâni pentru a determina cât de infecţioasă este această nouă tulpină, dacă provoacă forme mai grave de boală şi cât de eficiente sunt tratamentul şi vaccinurile împotriva ei.
Michael Ryan, director OMS, a spus: „Vom avea răspunsurile de care toată lumea are nevoie”.
Vineri, OMS a transmis că încă nu au fost raportate decese asociate acestei noi variante, însă răspândirea ei a dus la avertismentul că e posibil să cauzeze mai mult de jumătate dintre cazurile descoperite în Europa în următoarele luni.
Riscul de reinfectare este de 3 ori mai mare
Noua variantă ar putea încetini redresarea economică la nivel global, la fel cum a făcut tulpina delta, a declarat vineri şefa Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.
Primele date ale unui studiu efectuat de cercetărori din Africa de Sud, unde a fost iniţial raportată noua variantă, pe 24 noiembrie, sugerează că riscul de reinfectare este de trei ori mai mare faţă de variantele delta şi beta.
Totuşi, oamenii de ştiinţă au spus că, până acum, vaccinurile se dovedesc a fi eficiente în a opri dezvoltarea unei forme grave de boală.