Omicron pune în dificultate OMS. De cât timp e nevoie pentru a cunoaște mai bine noua variantă a coronavirusului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că va fi nevoie de o perioadă cuprinsă între una şi trei săptămâni pentru a determina capacitatea Omicron de transmitere, gravitatea bolii pe care o poate cauza şi impactul său asupra eficienţei vaccinurilor.
"Marea întrebare este legată de vaccinuri şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a înţelege impactul său asupra lor. Această variantă are un mare număr de mutaţii pe unele le cunoaştem, pentru că deja le-am văzut la alte variante, astfel încât avem unele piste privind o posibilă scădere a eficacităţii vaccinurilor", a declarat epidemiologul Maria Van Kherkove, una dintre expertele OMS în combaterea globală a pandemiei de COVID-19.
"Încă nu avem toate informaţiile şi vom avea nevoie de încă o săptămână sau trei", a subliniat ea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Varianta Omicron a fost deja identificată în 38 de ţări, potrivit ultimelor date ale OMS.
Van Kherkove a precizat că recrudescenţa cazurilor de COVID-19 din ultimele săptămâni - mai ales în Europa, cu o creştere a spitalizărilor în mai multe ţări - nu are legătură cu Omicron, fiind mai ales o consecinţă a circulaţiei intense a variantei Delta.
Este însă clar că, dacă adăugăm "o nouă variantă, lucrurile se vor complica şi mai mult", a subliniat experta ONU.
Ea a făcut apel guvernelor să ia măsuri mai aspre acum când se înregistrează primele cazuri de COVID-19 provocate de Omicron, pentru a împiedica răspândirea acesteia cum s-a întâmplat cu varianta Delta.