OMS: Noul tip de coronavirus este de 10 ori mai letal decât gripa de tip A H1N1
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, luni, că noul tip de coronavirus este de zice ori mai letal decât gripa A H1N1.
Noul tip de coronavirus este de zece ori mai letal decât virusul responsabil de gripa de tip A H1N1 apărută la sfârşitul lui martie 2019 în Mexic, au indicat luni autorităţile sanitare mondiale, care fac apel la o ieşire din izolare "lentă".
"Datele adunate de la mai multe ţări ne oferă o imagine mai clară a acestui virus, a comportamentului lui, a manierei în care poate fi oprit. Ştim că Covid-19 se răspândeşte rapid şi ştim că este letal: de zece ori mai mult decât virusul responsabil de pandemia de gripă din 2009", a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cursul unei conferinţe de presă virtuale de la Geneva, transmite News.ro.
Între 2009 şi 2010, grupa de tip A H1N1 a cauzat moartea a 18.500 de persoane, potrivit OMS. Totuşi, revista medicală The Lacet estimează că bilanţul s-a situat mai mult între 151.700 şi 575.400 de victime.
OMS a afirmat că un vaccin este necesar pentru a întrerupe total transmiterea de Covid-19 în lume.
OMS: Protecţia facială va deveni obişnuinţă, iar oamenii vor trebui să accepte o "nouă realitate"
Protecţia facială va deveni obişnuinţă în urma epidemiei de coronavirus, a declarat un înalt reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat luni de Press Association.
Doctor David Nabarro, trimis special al OMS în materie de COVID-19, a declarat că oamenii vor trebui să se obişnuiască cu o "nouă realitate".
"O anumită formă de protecţie facială sunt sigur că va deveni obişnuinţă, cel puţin pentru a oferi oamenilor o asigurare. Dar, aş spune să nu vă imaginaţi că puteţi face orice doriţi când purtaţi o mască", a declarat el pentru BBC, conform Agerpres.
Nabarro a adăugat că stilul de viaţă al oamenilor ar trebui să se schimbe "pentru că acest virus nu va dispărea şi nu ştim dacă persoanele care au avut virusul rămân imune după aceea şi nu îl vor contracta din nou. Şi nu ştim când vom avea un vaccin".
"Ceea ce spunem noi este să ne apărăm societăţile. Da, va trebui să purtăm măşti. Da, va trebui să existe mai multă distanţare fizică. Da, trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili. Dar, cel mai important, trebuie să învăţăm cu toţii cum să întrerupem transmisia", a precizat reprezentantul OMS.
"Este o revoluţie. Aşa cum s-a întâmplat când s-a descoperit că apa murdară purta holeră în 1850. Sau, probabil, ca acum 25 de ani când am aflat cu toţii despre HIV/SIDA şi asocierea sa cu sexul. Ne-am schimbat şi ne-am adaptat şi am învăţat să trăim cu aceste noi realităţi. La fel trebuie să trăim cu noua realitate a vieţii cu COVID", a mai spus Nabarro.