Lanț de erori la Spitalul de Urgență Focșani. Medicii militari vor prelua controlul

×
Codul embed a fost copiat

La o lună de la instituirea stării de urgență, din cauza virusului care a schimbat fața lumii, și România își plânge morții, tot mai mulți, de la o zi la alta.

Sunt deja 331 de familii cărora COVID-19 le-a răpit pe cineva drag. Alți 231 de români trec prin momente de mare cumpănă, la terapie intensivă. Înfricoșător este că apar noi și noi focare. Acum, Vrancea este noul punct sensibil. Acolo, anchete epidemiologice, făcute superficial, și un director de spital care a acționat greșit au dus la îmbolnăvirea mai multor cadre medicale din Focșani. Medicii militari, chemați să îndrepte erorile, rămân și aici ultima speranță.

Un lung șir de erori a făcut ca 19 asistenți și medici de la Spitalul de Urgență din Focșani să fie infectați cu noul virus.

Contaminarea a pornit de la un doctor chirurg care nu a intrat în izolare, așa cum cer regulile, și a continuat să meargă la serviciu, deși știa că este suspect de COVID-19 după ce s-a întâlnit cu doi colegi de la spitalul militar din oraș, confirmați cu boala.

Problema a fost tratată superficial de conducerea instituției, iar greșelile făcute în gestionarea crizei au dus la răspândirea virusului. Două secții medicale - nefrologie și cardiologie - au fost închise.

Citește și
Nelu Tătaru
Încă un spital va fi condus de medici militari. Ministrul Tătaru: ”Va fi testat întreg personalul”
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

În cele din urmă, inclusiv directorul Constantin Mândrilă a fost infectat cu COVID-19. A continuat, însă, să ignore procedurile. În loc să se interneze la boli infecțioase, și-a închiriat o locuință într-o pensiune din Focșani.

Gheorghiță Berbece, prefectul județului Vrancea: „A preferat să se întoarcă la birouri să ia legătura cu colegii, cu o parte din cadrele medicale. Acolo, grija lui a fost să ia un laptop din birou, să-și ia o serie de documente de acolo, chiar să schimbe iala în urma sa”.

Nelu Tătatu, ministrul Sănătății: „Puteam eu, ca ministru, să fiu măcar anunțat că are o boală, ca noi să gestionăm această criză. Faptul că a plecat într-o locație care nu este o unitate spitalicească e iar o problemă”.

Pentru ca directorul să accepte să fie internat în spital, a fost nevoie de intervenția poliției.

Constantin Mândrilă, dorectorul Spitalului de Urgență Focșani: „Tușesc, am stare de oboseală, de... Nu ai stare, nu poți, simți că ai ceva străin în ține și că ți dă o stare care nu e confortabilă deloc”.
Reporter: „Având aceste simptome, de ce ați decis că e mai bine să nu fiți tratat în spital?”
Constantin Mândrilă: „Păi da, pentru că fiind un caz ușor”.

Directorul spitalului din Focșani, Constantin Mândrilă, este un personaj controversat. Acum 15 ani, pe când era secretar al prefecturii Vrancea, a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare, după ce în locuința lui s-au găsit 150 de conserve de carne de porc din rezerva de stat a României.

Șeful PSD Vrancea, Marian Oprișan, care l-a susținut la instalarea în funcția de director, a încercat astăzi să îi apărarea.

Maria Oprișan, președinte al PSD Vrancea: „I-au înscenat asta prin șoferul lui, care avea cheile de acasă i-a pus conservele în cămară și a venit procuratura, că era Băsescu aici, și i-a găsit conservele în cămară. Credeți că eu, care sunt un tip responsabil, aș fi pus pe unul care a furat conserve?”.

Spitalul din Focșani, condus de Constantin Mândrilă, a fost în ultimii ani în centrul mai multor scandaluri și a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică. Acum doi ani, Știrile PRO TV a arătat condițiile de ev mediu în care erau internați pacienții în secția TBC a unității medicale.

Saloanele erau pline de igrasie și aveu găuri în pereți, iar în băi nu era lumină.

La vremea respectivă, cadrele medicale recunoșteau că pacienții nu au nicio șansă să se vindece acolo, iar reacția directorului Constantin Mândrilă a stârnit stupoare.

Dumitra Dumitru, asistentă medicală la secția TBC: „Ce șanse are bolnavul să se facă bine aici? Ne bazăm pe imunitate și pe rezistența pe care ne-au dat-o părinții de acasă”.

Reporter: „Dumneavoastră v-ați interna aici să vă tratați?”
Constantin Mândrilă, dorectorul Spitalului de Urgență Focșani: „Ferească Dumnezeu, să nu fim bolnavi”.

Directorul Constantin Mândrilă este, acum, în concediu medical și nu poate fi demis. Ca să rezolve situația din spitalul din Focșani, ministrul Sănătății a cerut Ministerului Apărării să dea un ordin prin care, cât este stare de urgență, unitatea medicală să fie condusă de doctori din armată.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Trebuie să luăm măsuri, ca să nu ajungem ca la Suceava, Deva, urmând ca, dacă acest managment scoate la iveală și alte neregului, să trimitem și un corp de control. Rămâne să vedem ce secții pot funcționa, rămâne să așezăm secția de boli infecțioase, să poată prelua și cazurile grave”.

În Vrancea s-au făcut greșeli și la Direcția de Sănătate Publică. Ministrul Tătaru a vorbit, astăzi, despre anchetate epidemiologice făcute greșit atât la Spitalul de Urgență, cât și la cel militar din Focșani, unde există, de asemenea, 35 de cadre medicale infectate.

Pentru proasta gestionare a situației din județ, directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur, a fost suspendat din funcție.

În Vrancea, o sistuație periculoasă este și la Serviciul de Ambulanță. Un medic și șapte asistenți de acolo au fost și ei confirmați cu noul virus.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Reacția ministrului Sănătăţii după ce o femeie i-a reproşat că nu găseşte Euthyrox în farmacii
Reacția ministrului Sănătăţii după ce o femeie i-a reproşat că nu găseşte Euthyrox în farmacii

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost criticat, luni, la Focşani, de o femeie care i-a reproşat că nu se găseşte Euthyrox în farmacii şi care a spus că autorităţile au anunţat că a venit TIR-ul cu medicamente, dar că acestea nu se găsesc.

Încă un spital va fi condus de medici militari. Ministrul Tătaru: ”Va fi testat întreg personalul”
Încă un spital va fi condus de medici militari. Ministrul Tătaru: ”Va fi testat întreg personalul”

Ministrul Sănătății Neșu Tătaru a anunat, luni, că încă un spital din România va trece sub conducere militară, din cauza focarelor de infecție cu Covid-19, care au scăpat de sub control.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.