Oficialul CE care a declansat scandalul inchisorii CIA din Romania anunta publicarea probelor
In apropiere de Bucuresti a functionat un centru de detentie al CIA pentru cel putin doi ani. Acuzatia a fost formulata de un comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei.
UPDATE: Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, anunta, intr-o declaratie remisa, luni seara, agentiei MEDIAFAX, ca in numele transparentei va face publice documente care sa sustina concluzia sa potrivit careia in Romania a existat, din septembrie 2003, o inchisoare secreta a CIA.
Thomas Hammarberg se declara incurajat de faptul ca articolul pe care l-a publicat luni referitor la cooperarea europeana cu CIA "a generat un asemenea interes in Romania".
"Grave incalcari ale drepturilor omului au fost comise in cursul operatiunilor de combatere a terorismului care au urmat atacurilor de la 11 septembrie. Este crucial ca aceste abuzuri sa fie pe deplin investigate si sa se stabileasca cei raspunzatori. Romania are rolul ei de jucat", spune Hammarberg intr-o declaratie pentru MEDIAFAX.
Oficialul sustine ca dupa desfiintarea unei inchisori din Polonia, cel putin unul dintre detinutii speciali a fost adus pe aeroportul Baneasa. In replica, oficialii nostri spun ca atata vreme cat nu apar dovezi noi, nu vor redeschide ancheta.
In comentariul postat pe siteul Consiliului Europei, comisarul Thomas Hammarberg sustine ca un centru de detentie ar fi existat in apropiere de Bucuresti din septembrie 2003. Dintr-un centru inchis in Polonia, aici ar fi fost adusi si torturati suspecti de terorism.
"Este cunoscut faptul ca cel putin unul dintre detinutii speciali din Polonia a fost transferat in toiul noptii direct pe aeroportul Baneasa. Operatiunile CIA in Romania au durat 2 ani", spune comisarul.
In centre clandestine din Romania, Polonia si Lituania, cei mai cautati suspecti ar fi fost supusi unor interogari ilegale, fortati sa ramana in pielea goala, privati de somn perioade indelungate, tinuti multe ore in picioare, amenintati cu inecul. Hammarberg critica autoritatile de la Bucuresti si pentru ca nu au fost prea cooperante.
"Din nefericire, autoritatile romane au dovedit o foarte slaba vointa de a descoperi intregul adevar despre ceea ce s-a petrecut pe teritoriul romanesc. Singurul raspuns oficial a fost dezmintirea prin intermediul unei comisii parlamentare care a respins toate acuzatiile. Se impune o investigatie a procuraturii ori o ancheta publica in care sa fie posibil accesul la documente secretizate", adauga comisarul.
"Din informatiile mele ca ministru de externe la vremea respectiva, nu exista nimica care sa confirme", a replicat Mircea Geoana, presedintele Senatului.
"Nu se putea face aceasta inchisoare fara acordul CSAT", a punctat si Costin Georgescu, fost director SRI.
Iar premierul nu pare dispus sa acorde atentie subiectului.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: inchisoare, romania, ue, acuzatii,
Dată publicare:
05-09-2011 20:16