Oficiali europeni, îngrijorați de cererea de revocare a lui Lazăr din funcție. "O altă evoluție proastă"

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Augustin Lazăr
Agerpres

Oficialii de Bruxelles și-au intensificat criticile cu privire la încercarea României de a revizui sistemul juridic, după ce guvernul a dispus cererea de revocare din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr, scrie Financial Times.

Comisia Europeană s-a declarat, joi, ”preocupată” de cererea de revocare a lui Augustin Lazăr din funcție, procuror lăudat anterior de oficialii de la Bruxelles pentru lupta sa împotriva corupției la nivel înalt, inclusiv al furturilor din fondurile UE. Această decizie vine după ce din sistemul judiciar din România a fost înlăturată și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Oficialii de la Bruxelles au reacționat imediat, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că va începe procedura de revocare a lui Augustin Lazăr.

Lazăr a criticat în mod constant reformele judiciare ale guvernului român și este ultimul procuror de rang înalt care a rămas în funcție și supraveghează activitatea tuturor procurorilor din țară. Oficiul său investighează și violențele din timpul demonstrațiilor antiguvernamentale din 10 august, în care peste 450 de persoane au fost rănite.

Ministrul Justiției a menționat că numirea lui Lazăr în 2016 de către președintele Klaus Iohannis nu a respectat cerințele legale. Toader a mai spus că Lazăr a încălcat legea prin semnarea unui acord cu serviciile de informații românești care a creat un sistem de ”justiție paralelă, incompatibilă cu statul de drept”.

Iohannis a reacționat și a cerut demisia lui Toader, subliniind că cererea ministrului a fost ”complet inadecvată și poate genera neîncredere față de sistem și preocupări în rândul partenerilor noștri europeni”.

Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat, joi, că statele membre ale UE și partenerii internaționali "au subliniat în repetate rânduri că independența sistemului judiciar al României și capacitatea acestuia de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală".

"Procedurile solide și independente de concediere și numire a procurorilor de rang înalt au fost întotdeauna un element-cheie în recomandările noastre", a adăugat el.

Un diplomat al UE a declarat că acțiunea împotriva procurorului general a fost "o altă evoluție proastă" care a arătat că avertismente oficialilor UE "nu au avut mult efectul dorit".

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că dorește ca autoritățile române să ajungă la un consens privind lupta împotriva corupției înainte de preluarea președinției UE, sugerând că ambiția României de a se alătura spațiului Schengen este în joc.

Separat, joi, instanța constituțională a României a anunțat că va elimina unele modificări aduse codului penal de către guvernul condus de social-democrați, dar nu a dat detalii despre hotărârea sa.

Comisia de la Veneția, un organism consultativ juridic al celor 47 de membri ai Consiliului Europei, a avertizat că modificările vor "slăbi serios eficacitatea sistemului său de justiție penală pentru combaterea infracțiunilor de corupție, a infracțiunilor violente și a criminalității organizate".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO