Oficial: circa 600 de cetățeni UE au cerut repatrierea din China. Printre ei se numără și un român

×
Codul embed a fost copiat

Circa 600 de cetăţeni europeni au cerut să fie repatriaţi din China ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus, a anunţat miercuri Comisia Europeană, conform Agerpres.

''Un anumit număr de cetăţeni europeni în China doresc să părăsească această ţară, cifra actuală este de aproximativ 600, dar deocamdată nu pot face acest lucru'', a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Aceşti cetăţeni care doresc evacuarea provin din Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Regatul Unit, a mai precizat comisarul european.

La cererea Franţei, Comisia Europeană a activat marţi mecanismul european de protecţie civilă, pentru o mai bună coordonare a repatrierii cetăţenilor europeni aflaţi în zona Wuhan, oraşul chinez aflat în carantină din cauza epidemiei cu noul coronavirus.

Comisia Europeană aminteşte că atunci când amploarea unei situaţii de urgenţă depăşeşte capacităţile de răspuns ale unei ţări, aceasta poate solicita asistenţă prin intermediul mecanismului.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cetăţenii UE prezenţi în regiune care doresc repatrierea o pot solicita în continuare, indiferent de naţionalitate, mai precizează executivul comunitar, care, în baza mecanismului activat, va suporta 75% din costul de repatriere.

Au fost stabilite deocamdată două zboruri de evacuare, iar ''la ora actuală autorităţile franceze sunt în contact strâns cu autorităţile chineze pentru elaborarea detaliilor operaţionale astfel încât să se asigure zborurile anunţate'', a mai spus comisarul european Janez Lenarcic, care, vorbind despre o ''operaţiune complexă'', a îndemnat la ''calm şi răbdare''.

Colega sa responsabilă cu portofoliul sănătăţii, Stella Kyriakides, a amintit că până în prezent au fost confirmate în UE opt cazuri de infectare cu noul coronavirus, patru în Franţa şi tot atâtea în Germania.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a recomandat angajaţilor ei să-şi amâne orice deplasare în China care nu este urgentă, în timp ce preşedinţia croată a Consiliului UE examinează posibilitatea organizării în zilele următoare a unei reuniuni extraordinare a miniştrilor europeni ai sănătăţii.

MAE: Avem o cerere de repatriere

Un cetăţean român a cerut să fie repatriat din Wuhan (China), zonă afectată de noul coronavirus, alţi doi români, dintr-o localitate a aceleiaşi provincii, Hubei, fiind în contact cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin angajatorul lor.

MAE precizează că cetăţeanul român care se află în oraşul Wuhan şi-a exprimat intenţia pentru repatriere, iar datele sale au fost deja transmise şi înregistrate în evidenţele instituţiilor europene şi ale partenerilor pentru facilitarea deplasării către România.

În ceea ce priveşte ceilalţi doi cetăţeni români care se află într-o altă localitate din provincia Hubei, Ambasada României la Beijing "menţine contactul în permanenţă cu angajatorul acestora şi cu autorităţile chineze pentru identificarea unei modalităţi optime de repatriere, având în vedere restricţiile impuse în zonă", mai precizează MAE.

Ambasada României la Beijing este în contact permanent atât cu cei trei cetăţeni români care se află în provincia Hubei, cât şi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate în Republica Populară Chineză, în vederea gestionării situaţiei menţionate.

Totodată, MAE este în legătură nemijlocită cu structurile de gestionare a crizelor din cadrul ministerelor de Externe ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi cu organismele europene relevante, în vederea realizării unui schimb de informaţii în timp real şi a întreprinderii măsurilor necesare în vederea repatrierii cetăţenilor români aflaţi în Republica Populară Chineză.

În context, MAE subliniază că poate asigura asistenţă şi sprijin pentru revenirea în ţară a persoanelor care solicită acest lucru.

Datele de contact ale Ambasadei României la Beijing sunt puse la dispoziţia comunităţii româneşti din Republica Populară Chineză, iar telefonul de urgenţă al misiunii se află permanent în grija unui diplomat. De asemenea, pentru o bună cunoaştere a situaţiei cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul chinez, reprezentanţii misiunii apelează cu regularitate şi transmit mesaje persoanelor aflate în zona de focar şi în regiunile din proximitate, fiind la curent cu situaţia cetăţenilor români din zonă, afirmă MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă amânarea călătoriilor în provincia Hubei, localitatea Wuhan (China), până la normalizarea situaţiei, în contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) din această ţară.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în R.P. Chineză să urmeze măsurile de precauţie şi igienă recomandate în aceste situaţii şi să evite deplasarea în locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte, precum şi contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii, se arată pe site-ul ministerului.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi: să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale; să urmărească mass-media locale pentru a afla care sunt zonele cele mai afectate pentru a le putea evita; să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Pentru informaţii suplimentare legate de prevenirea contaminării, cetăţenii români pot accesa site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (www.cnscbt.ro) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu).

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea înregistrării prezenţei cetăţenilor români în străinătate la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular român, ca instrument de sprijin pentru coordonarea acţiunilor de protecţie consulară.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 şi Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României în R.P. Chineză +8618611737488, Consulatului General al României la Shanghai: +8613701949075 şi Consulatului General al României în R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Aproape 100 de studenți au fost arestați într-un campus din California pentru că protestau față de războiul din Fâșia Gaza
Aproape 100 de studenți au fost arestați într-un campus din California pentru că protestau față de războiul din Fâșia Gaza

Cel puțin 93 de studenți care protestau față de războiul din Fâșia Gaza au fost arestați într-un campus din California.  

Cai nărăvași ai armatei britanice au făcut ravagii în Londra. Animalele scăpate de sub control au lovit oameni și mașini
Cai nărăvași ai armatei britanice au făcut ravagii în Londra. Animalele scăpate de sub control au lovit oameni și mașini

Doi cai care s-au dezlănțuit pe străzile din Londra după ce au fost „speriați de constructori care mutau moloz” sunt în „stare gravă”.

 

Ce se vede din satelit în China. Dovedește îngrijorările cele mai mari ale SUA | FOTO
Ce se vede din satelit în China. Dovedește îngrijorările cele mai mari ale SUA | FOTO

China asigură acostarea unui cargo rusesc sancționat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit văzute de Reuters.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.