Oferta Guvernului după negocieri. Personalul nedidactic - marire de 9% și prime, profesorii rămân doar cu prime
După negocierile cu liderii sindicali din Educație, Guvernul a prezentat joi seară o nouă ofertă pentru angajații din învățământ, ca să pună capăt grevei.
Salariile profesorilor nu vor crește, dar vor avea două prime, în valoare totală de 2.500 de lei. Doar personalul nedidactic va avea parte de venituri mai mari, cu 9% în medie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Sindicaliștii ceruseră o mărire de 25%.
„În primul rând, decizia coaliţiei de guvernare care va fi implementată chiar mâine (vineri, n.r.) în şedinţa de Guvern de dimineaţă vizează mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în aşa-numita anexa 8 a Legii salarizării, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector cu o medie a creşterii veniturilor cu 9%. Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive, una în iunie şi alta în octombrie, de câte 500 de lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalului nedidactic”, a spus Dan Cărbunaru.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Pentru alte 220.000 oameni – personalul didactic și auxialiar, în iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, în octombrie altă primă de 1.500 de lei”, a adăugat Cărbunaru.
Cărbunaru a mai precizat că „formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării”.
Acesta a mai spus că de la 1 septembrie, când se va relua activitatea parlamentară,discuțiile pe noua lege a salarizării vor fi purtate cu celeritate, pentru ca „la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”
Cărbunaru a prezentat "o serie întreagă de noi drepturi" pe care le vor aduce legile Educaţiei pentru cei care lucrează în învăţământul preuniversitar şi universitar.
Astfel, cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară. Totodată, vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat, nu de la primării, "pentru a elimina eventualele blocaje sau întârzieri".
Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, atunci când există o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic I, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariului.
La încetarea contractului de muncă, "în semn de respect şi recunoştinţă" faţă de personalul didactic care se pensionează, va fi acordată o primă echivalentă cu două salarii de bază.
Pentru directorii unităţilor de învăţământ şi pentru inspectori, având în vedere responsabilităţile asumate şi volumul de muncă, va fi acordat concediu de odihnă suplimentar, în conformitate cu contractul colectiv de muncă, potrivit Agerpres.
Totodată, cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivelul unităţii de învăţământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână.
Cărbunaru a menţionat că PNRR prevede "investiţii masive" în sistemul educaţional, în valoare de 3,6 miliarde de euro, vizând amenajarea a 10.000 de laboratoare noi sau cu dotări de ultimă generaţie, ridicarea sau reabilitarea unităţilor de învăţământ.
Totodată, de la 1 septembrie intră în acţiune "Programul naţional de stimulare a excelenţei didactice", înfiinţându-se un fond de premiere pentru activitatea suplimentară, aflat la dispoziţia directorului unităţii de învăţământ.
Sindicaliștii au cerut mărire de 25%
Sindicatele din Educaţie ceruseră la negoieri o creştere a veniturilor cu 25% şi un act normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi „echivalentul salariului mediu brut pe economie”.
"Dacă vor veni cu ofertă în legea salarizării ca debutantul să aibă salariul mediu brut şi în rest o să fie creşteri foarte mici, nu va fi de acceptat. Aşteptam de la Guvern să vedem care va fi răspunsul", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.
Liderul sindical a adăugat că un debutant va ajunge astfel de la "fabulosul salariu" de 2.500 la 3.000 lei. "Dacă vi se pare o cerere aberantă, eu cred că nu", a spus el.