Ziua Independenței Ucrainei, marcată printr-un protest în fața unui monument sovietic din Arad | VIDEO
Ziua Independeței Ucrainei este marcată, miercuri seară, în Arad, printr-un protest care are loc în fața unui monument sovietic.
Aproximativ 150 de persoane, marea majoritate refugiaţi ucraineni, participă la o manifestaţie „de solidaritate faţă de ucrainenii rămaşi în calea invaziei ruseşti şi de protest faţă de atrocităţile comise şi destabilizarea păcii mondiale".
Protestul are loc în faţa Monumentului Eroilor Sovietici, situat în cartierul Aradul Nou.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mai mulţi refugiaţi ucraineni din Arad au organizat manifestaţia cu ajutorul unor asociaţii, între care Aradul Civic, care sprijină comunitatea de refugiaţi încă de la începutul invaziei ruse.
"Monumentul omagiază armata sovietică eliberatoare, ceea ce mi se pare că este un anacronism. Exact de aceea a fost ales acest loc, pentru a exemplifica o mare diferenţă între ceea ce spune şi ceea ce face Rusia în momentul de faţă în Ucraina", a afirmat consilierul local Sigfried Mayer. El a precizat că manifestaţia vine ca răspuns la cererea unui grup de iniţiativă al refugiaţilor ucraineni stabiliţi în Arad şi este organizată cu avizul Primăriei. Refugiaţii participanţi au steagurile Ucrainei, României şi Uniunii Europene, iar mulţi sunt îmbrăcaţi în porturi tradiţionale. Ei au lansat baloane albastre şi galbene şi intonează cântece patriotice şi o cântăreaţă de operă în vârstă de 13 ani din Ucraina a intonat imnul ţării sale, scrie Agerpres. Siegfried Mayer a precizat că va înainta Consiliului Local Municipal un proiect pentru relocarea monumentului care omagiază soldaţii sovietici. "Acel monument este un elogiu adus aşa-numiţilor eliberatori ruşi şi nu mai este de actualitate dacă ne uităm ce se întâmplă în Ucraina. Dacă în anii '50 conducerea comunistă a Aradului a decis să aducă un omagiu acestei armate, eu cred că în 2022 armata rusă nu mai poate fi numită eliberatoare", spunea, în luna mai, consilierul Siegfried Mayer.