Obiceiuri neobișnuite de Bobotează. De ce se costumează oamenii
Luni este Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători creștine.
Pe lângă sfințirea apelor, aceasta include și o serie de obiceiuri populare și superstiții.
La Chintelnic, în județul Bistrița Năsăud, în ajunul Bobotezei , "hâzii" invadează ulițele satului păstrând astfel o tradiție de sute de ani.
Într-un obicei unic în țară, sătenii se costumează care de care mai ciudat și colindă gospodăriile cu scopul de a alunga spiritele rele din sat.
Cel mai adesea, băieții se deghizează în fete pentru a întruchipa un alai de nuntă, iar despre batrâni se spune că ar umbla cu Moartea prin sat. Pentru a nu fi recunoscuți, oamenii își schimbă vocea. Prima dată, ''hâzii'' merg la preotul din sat să îl viziteze, iar apoi colindă fiecare casă din sat.
Mascat: „Ne-am îmbrăcat pentru că este o tradiție străveche și în fiecare an se ține această tradiție. Eu sunt o fată de pe vremuri cu straie populare."
Toți cei care intră în casele oamenilor, primesc câte o băutură, prăjituri sau gogoși.
Mascat: „Mergem prin case să vedem cum s-au aranjat, ce au pe masă, ce au mai aranjat prin casă."
Preot: „Un obicei furmos, un obicei care cred eu că nu este altceva decât un colind. După colind, dacă vreți dumneavoastră, iată, în ajun de mare sărbătoare creștinească cum este Boboteaza."
Femeie: „Tinerii vin și colindă casele oamenilor îmbrăcați în costume tradiționale sau mai puțin tradiționale, Datează de sute de ani."
'Colindul' hâzilor se termină după miezul nopții.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!