Pregătiri de Bobotează. Cruci uriașe puse la congelator şi agheasmă din "Grădina Maicii Domnului"
Pregătirile de Bobotează sunt pe final în cele mai multe biserici din țară.
La Galați, două cruci uriașe așteaptă în congelator sărbătoarea de luni, iar la Iași, mii de sticle de plastic sunt etichetate, umplute cu apă și puse în saci până la momentul sfințirii.
În București, agheasma se va face cu apa din Grădina Maicii Domnului, așa cum se numește Parcul Reședinței Patriarhale.
O sută de litri de apă au fost turnați în două socluri metalice pe un schelet de fier plasat pe paleți în mijlocul unui depozit de alimente. Au rezultat două cruci înghețate, de un metru 20 înălțime și 80 de centimetri lățime.
Inginer: „În fiecare an pregătim aceste cruci. De 10 ani se pun în niște matrițe speciale, cu armătură, se țin 24 de ore la o temperatură de -18 grade. Le livrăm în ziua de Bobotează, unde preoții urmează să le decoreze cu crenguțe de brad."
Doar una dintre cruci va fi folosită la ceremonialul religios de Bobotează. Cealaltă e de rezervă, în caz că prima s-ar sparge sau ar fi deteriorată vizibil în timpul transportului.
Crucea va fi amplasată pe faleza Dunării, unde Arhiepiscopul Casian Crăciun va sfinți apele, iar cei mai curajoși vor sări în Dunăre.
Lucian Petroaia, Arhiepiscopia Dunării de Jos: „Este un simbol al sfințirii anului care începe, al sfințirii Iordanului, neamului românesc care este Dunărea și totodată, este un simbol al sfințirii întregii gândiri și simțiri românești."
Un singur simbol al Bobotezei pare că va lipsi din scenariu: gerul.
La București, nici vorba de cruce de gheață. Va fi împodobită, în schimb, una din fier, cu cetină și flori proaspete. Maxima așteptată pentru ziua de Bobotează e de 4-5 grade cu plus, iar preoții speră la o sărbătoare și cu multă căldură umană, adică fără coate împărțite de credincioși unii altora, în drum spre agheasmă. Pe platoul din fața Catedralei Patriarhale vor fi aduse cele 24 de vase mari, cu capacitate de 500 de litri, care vor fi umplute de câte ori va fi nevoie.
În schimb, la Iași, la fel ca în Constanța, apa sfințită va ajunge la oameni în ambalaj de plastic.
Dosoftei Scheul, Catedrala Mitropolitană: „Am pregătit peste 5.000 de pet-uri de jumătate de litru, în care am pus etichete cu anul 2020. Or să fie peste 40 de voluntari care vor fi împreună cu jandarmii.”
Femeie: „Și acum am sticluța în geantă. O iau cu mine mereu când vin la Mitropolie ca să iau agheasmă.”
Boboteaza și Sfântul Ion vor încheia o perioadă bogată în sărbători creștine, care începe la Sfântul Andrei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, sarbatoare, pregatiri, boboteaza,
Dată publicare:
04-01-2020 19:25