Paradoxul zonelor de la țară: oamenii ajung să se lupte cu obezitatea din cauza sărăciei
Oamenii de la ţară se îngraşă mai mult şi mai repede decât cei de la oraş. Veniturile mici şi nivelul de trăi scăzut îi obligă să mănânce, fie din propria gospodărie, fie mai ieftin şi mai prost, de la magazin.
Acestea sunt rezultatele unei cercetări mondiale la care au contribuit şi medici români.
Potrivit studiului derulat pe parcursul ai 30 de ani, oamenii de la sat au luat mai mult în greutate decât cei de la oraş. Au veniturile mici şi pretenţii culinare tot aşa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Adevărul este că la ţară se şi mănâncă bine. Puiul îi pui, porcul e porc şi ţăranul mănâncă. Orășanul mănâncă un pic mai organizat, dar ţăranul vine de la lucru şi se pune şi mănâce. Fiecare familie taie 1, 2, 3 porci”, spune un bărbat.
"Suntem la fel. La ţară se mănâncă din grădină şi este mai sănătos decât de la piaţă”, spune o femeie.
Spre deosebire de oraşe, puţine localităţi din ţară au săli de sport sau centre de agrement, unde oamenii să facă mişcare. Iar munca pe câmp sau în propria gospodărie nu-i ajută să slăbească.
Tehnologizarea intensă şi agricultura mecanizată aduc beneficii, pe de-o parte. Însă consumul energetic este mai scăzut, explică specialiştii. Şi de aici rezultă creşterea în greutate, mai ales în cazul bărbaţilor.
"Au acces la magazinele pe care le avem şi noi în oraş, dar deşi susţin creşterea calităţii vieţii, nu susţin un consum de alimente sănătoase. Pur şi simplu au devenit disponibile alimente ieftine, procesate şi calitate calorică proastă”, spune medicul Adela Chiriță, UMFT.
Cercetarea, condusă de Imperial College din Londra, a analizat înălţimea şi greutatea a peste 112 milioane de adulţi, din mediul urban şi rural, din 200 de tari. Din 1985 până în 2017.
În România, obezitatea este în creştere, în special în rândul copiilor. Ea poate duce la boli cardiovasculare, metabolice, osoase sau la diabet.
"România are deja o problemă cu obezitatea, poate nu chiar de anvergură altor ţări, dar recuperăm foarte repede şi există o şansă foarte mare să devină o chiar mai gravă. Recuperăm repede în sensul negativ şi nu întotdeauna la fel de repede şi în sens pozitiv”, spune prof. univ. Maria Puiu, UMFT.
La acest studiu făcut la nivel mondial au contribuit şi medici români.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!